1515
Annons

Vätgaspionjärer räknar med tillväxt – ser 30-40 mackar i Sverige om fem år

Energibolaget Nilsson Energy som konstruerade den unika vätgasmacken i Mariestad fick nyligen en ny huvudägare i form av en EQT-grundares ägarbolag. Medgrundaren Martina Wettin tror på ett tillväxtsprång för branschen. ”Det finns de som är väldigt intresserade av den svenska marknaden”, säger hon.

Martina Wettin, medgrundare av Nilsson Energy, ett energibolag med vätgasinriktning, och bolagets huvudkontor i Hydrogen Dome of Sweden vid Lindholmen Science Park i Göteborg.
Martina Wettin, medgrundare av Nilsson Energy, ett energibolag med vätgasinriktning, och bolagets huvudkontor i Hydrogen Dome of Sweden vid Lindholmen Science Park i Göteborg.Foto:Nilsson Energy/Press

2019 tog en västgötsk tätort på sig ledartröjan i det globala vätgasracet. Då invigdes nämligen världens första självförsörjande tankstation för grön vätgas som är öppen för allmänheten.

Mycket har hunnit hända i vätgasvärlden sedan dess. Industrin storsatsar och EU har pekat ut den gröna energibäraren som vital för klimatomställningen och aviserat mångmiljardsatsningar.

Bolaget Nilsson Energy som konstruerade viktiga delar av vätgasmacken i Mariestad, närmare bestämt produktions- och solcellsanläggningen, har märkt av scenförändringen.

”Naturligtvis är det otroligt viktigt när stora elefanter agerar. Det är mycket enklare att prata om vätgas i dag än för några år sedan”, säger Martina Wettin som är medgrundare tillsammans med Hans-Olof Nilsson och Pontus Lundgren.

Bolaget ser sig som en systemintegratör som sträcker sig över hela värdekedjan för vätgas. Bland annat levererar man nyckelfärdiga system för energiförsörjning till fastigheter. Snart ska exempelvis en förskola i Mariestad bli självförsörjande på energi genom vätgas och solceller.

Verksamhetens röda tråd är decentraliserad produktion av grön vätgas. Sedan tillkommer ytterligare komponenter såsom elektrolysörer, bränsleceller, batterier och styr- och reglerteknik.

”Vi optimerar och styr så att systemlösningarna ska bli kompletta. Det ska inte vara mer komplicerat än att ha en vanlig värmepump hemma”, säger Martina Wettin.

Martina Wettin, medgrundare av Nilsson Energy.
Martina Wettin, medgrundare av Nilsson Energy.

I mars i år klev EQT-grundaren Conni Jonssons ägarbolag Qarlbo in som ny huvudägare i Nilsson Energy genom att köpa 51 procent av aktierna för en köpeskilling på omkring 40 miljoner kronor.

Det lägger grunden för långsiktighet och stabilitet, konstaterar Martina Wettin.

”Det är viktigt när man ska skala upp och nyanställa vilket är det vi gör just nu”, säger hon.

I Sverige finns i dag fyra vätgasmackar i drift inklusive den i Mariestad, och en femte är på väg. Det talas ibland om en 'hönan och ägget'-problematik för vätgasen i mobilitetssammanhang: För att det ska byggas mackar behövs fordon – och för att det ska byggas fordon behövs mackar.

Martina Wettin ser frågan som en 'cliffhanger' som ändå håller på att adresseras.

”Industrin har hanterat vätgas länge. Men det som händer nu är att den flyttar utanför industristängslet. Då blir samhället lite vilset. Man ställs inför nya scenarier och måste fatta nya beslut”, säger hon.

Fler vätgasmackar i Sverige planeras och på Europanivå har Volvo och Daimlers samriskbolag efterfrågat 1.000 stycken till år 2030. På fem års sikt ser Martina Wettin framför sig 30-40 stycken svenska vätgasmackar i ett ”klokt sammansatt nät”.

”Det finns de som är väldigt intresserade av den svenska marknaden. Men det handlar också om att få ihop de europeiska transportflödena. Det finns ett tryck från politiskt håll och en vilja och risktagande även från privat håll”, säger hon.

Martina Wettin, som även är medlem i en av EU-kommissionens expertgrupper för vätgas, välkomnar energibärarens nya status och de stora industriella satsningarna. Men den bär med sig nya utmaningar påpekar hon. Vissa komponenter i systemen har nyligen lämnat laboratoriebänkarna och ska nu upp i fullskalig produktion.

”Det är inte helt enkelt att gå från det lilla till det storskaliga. Det sker just nu och är jätteviktigt. Men vi brukar skoja och säga att det i vissa stycken påminner om T-Forden innan löpande bandet”, säger hon.

I ljuset av de industriella mångmiljardssatsningarna tycker hon heller inte man ska underskatta värdet av mindre projekt.

”Vägen fram till år 2030 eller 2050 och klimatneutralitet kommer att innehålla många mindre decentraliserade projekt. Det är vår nisch”, säger hon.

Hon understryker också att den gröna omställningen inte handlar om att en tekniklösning ska överskugga alla andra. För att lösa problem behövs ofta en kombination. Vätgasen och batterier exempelvis, bör samspela snarare än ställas mot varandra:

”Det gemensamma målet för alla är att trycka undan det fossila. Alternativen måste inte vara hundra procent det ena eller det andra. En viktig sak att komma ihåg är att vätgas är lagrad energi som också kan användas till att stödja vid effektuttag till helelektriska fordon”, säger hon.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Coops dubbelt hållbara solcellstak blir ett av Sveriges största

Nu börjar bygget av en solcellsanläggning på Coops nya varuterminal i Eskilstuna. Återvunnen kisel i produkterna gör projektet dubbelt så hållbart, enligt installatören Soltech Energy Solutions.

Rickard Lantz vid sidan av en visualisering av Coops nya varuterminal som började byggas 2020.
Rickard Lantz vid sidan av en visualisering av Coops nya varuterminal som började byggas 2020.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera