1515
Annons

Varningen: Riskfyllt att prioritera bort jämställdheten när krisen slår till

Jämställdheten i näringslivet backar, och fler bolag saknar nu helt kvinnor i ledande positioner. Situationen riskerar att förvärras när omvärlden skakar, varnar Allbright, som menar att det borde vara tvärt om.

”Det är när krisen kommer som det verkligen är viktigt att man har rätt kompetens”, säger Maija Inkala, talesperson för stiftelsen.

Maija Inkala, talesperson för Allbright.
Maija Inkala, talesperson för Allbright.Foto:Clara Collman

Jämställdheten i näringslivet har backat sedan i fjol, åtminstone sett till andelen kvinnliga börs-vd:ar. Samtidigt finns en ökad medvetenhet om att jämställdhet är en kompetensfråga, enligt Maija Inkala. Den stora frågan handlar om hur man ska nå dit, och tyvärr finns ingen magisk formel fungerar i alla lägen.

”Alla bolag har utmaningar, men alla bolag har inte samma utmaningar. Därför är det bäst att göra en intern analys först, där man identifierar problemet. Är vi för dåliga på att hitta talanger, har vi problem med vår interna kultur eller slarvar vi när vi gör befordringar? Först när man gjort den analysen vet man vad man ska jobba med”, säger Maija Inkala.

Ett tydligt bevis på att det går att snabba på jämställdheten är fastighetsbranschen, som på bara tio år fördubblat andelen kvinnor i ledningsgrupperna, från 20 till 40 procent. Dessutom har flera av de börsnoterade fastighetsbolagen kvinnor på vd-posterna. Dit hör till exempel Atrium Ljungberg ATRLJ B +0,25% Dagens utveckling , Wihlborgs WIHL +0,58% Dagens utveckling Fastigheter, Pandox PNDX B -0,85% Dagens utveckling och Nyfosa NYF +0,44% Dagens utveckling

”Det visar tydligt att om man lägger manken till och arbetar strukturerat med frågan, vilket fastighetsbranschen har gjort, så går det att hitta kompetenta kvinnor till ledande positioner. Branschen har tvingats jobba mer strukturerat och professionaliserat med sin rekrytering på grund av kompetensbrist, och det har också gjort att man fått in fler kvinnor”.

På botten bland de minst jämställda branscherna finns energi- och kraftbolag. I branscher där andelen kvinnor redan är låg kan det lätt bli en ond spiral, menar Maija Inkala.

”När det år efter år framgår att de är sämst på att rekrytera kvinnor till ledande positioner söker sig inte heller kvinnor dit, för det tyder på att man inte kan göra karriär där. Det finns verkligen en employer branding-aspekt, vi vet att bolag som präglas av jämställdhet och mångfald också har lättare att locka till sig en bredd av talanger”.

Hon varnar samtidigt för att ta sig an frågan på fel sätt, och anta att en ökad andel kvinnor kan lösa ett problem som egentligen har andra orsaker.

”Många börjar i fel ände, och tror att man kan lösa jämställdhetsproblemet bara genom att rekrytera in kvinnor. Men då har man inte sett till att jobba med grundläggande frågor som kulturen eller hur man befordrar. Då finns en risk att kvinnor lämnar lika fort som de rekryterats in”.

Att andelen kvinnliga vd:ar backar i år kan mycket väl handla om att pandemin satt jämställdhetsarbetet paus. Fler bolag saknar nu helt kvinnor i ledande positioner. Det oroliga läget i omvärlden riskerar att få fortsatt negativa konsekvenser för jämställdheten, varnar Maija Inkla.

”Man tänker att det är en lyxfråga som man jobbar med när det går bra, trots att det egentligen är tvärt om. Det är när krisen kommer som det verkligen är viktigt att man har rätt kompetens”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?