1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Varning: Nästa pandemi kommer från köttindustrin

Köttindustrin behöver inte bara oroa sig för risker förknippade med negativ klimatpåverkan utan även för framtida pandemirisker. Det visar en ny rapport, skriver Aktuell Hållbarhet.

Foto:J. Scott Applewhite

Enligt forskning finansierad av investerarnätverket Fairr är 44 av 60 av världens största kött-, fisk, och mejeriföretag högriskbolag när det gäller risken för en ny pandemi.

Köttindustrin var redan utsatt för klimatrisker, på grund av sitt bidrag till klimatförändringen genom främst förändrad markanvändning och metangasutsläpp från boskap som driver en ökad efterfrågan på vegetabiliskt protein.

Enligt den nya rapporten med titeln ”En infekterad industri” missar de utpekade bolagen att hantera sju olika nyckelkriterier som skulle kunna bidra till att undvika framtida pandemier. I många fall handlar det om samma misslyckanden som påverkar klimatförändringen, såsom avskogning och förlust av biologisk mångfald, faktorer som även ökar risken för en pandemi. Men det handlar även om sådan som säkerhet för arbetare, matsäkerhet, djurvälfärd och antibiotikaanvändning. Inte ett enda av de företag som rankats inom sektorn anses ha en låg risk för framtida pandemier enligt rapporten.

”Fabriksjordbruk är både sårbart för pandemier och skyldigt till att skapa dem. Det är en självdestruktiv cykel som förstör värde och riskerar liv”, säger Fairr:s grundare Jeremy Coller i en kommentar och menar att ”Covid kan vara strået som bryter köttindustrins rygg”.

Köttindustrin dras redan med ekonomiska problem till följd av pandemin, enligt rapporten, som uppger att fyra av världens största köttproducenter tappat 25 procent av sitt aktievärde till slutet av maj på grund av coronapandemin och att USA:s boskapsindustri förväntas förlora mer än 13 miljarder dollar till följd av pandemin.


Toyotabackad start up gör vodka av koldioxid

Nu kan du bli full och samtidigt göra nytta för klimatet. Amerikanska Air Company säljer vodka som görs på infångade koldioxid – och det är inte den enda produkten som kan tillverkas med industriutsläpp. Bolaget producerar även parfym och desinfektionsmedel, rapporterar CNBC.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Jesper Frisk

Air Company, som backas av Toyota Ventures, använder infångade växthusgaser från industrin till att producera en rad nya klimatsmarta alkoholbaserade produkter. Air Vodka, som bolaget lanserat, görs på enbart koldioxid och vatten.

”Vi arbetar med partners som fångar in koldioxiden innan den släpps ut i atmosfären. Vi använder det sedan i vår process för att framställa alkohol”, säger Gregory Constantine, vd och medgrundare för Air Company, till CNBC.

Genom att frigöra en del väte från vattenmolekyler går det att tillsammans med koldioxiden konvertera fram etanol. Bolaget kombinerar sedan det med vatten för att få fram en form av vodka. Att destillera alkohol på det konventionella sättet innebär både utsläpp och mer förbrukning av vatten.

”Det är uppenbarligen mycket bättre för planeten att vi reducerar koldioxidutsläppen för varje flaska vi tar fram”, säger Gregory Constantine. 

Vodkan är något av en lyxprodukt som säljs för ungefär 650 kronor per flaska. Bolaget producerar även en parfym som kallas för ”Air Eau de Parfum” samt desinfektionsmedel. Men flera nya produkter är på väg. Bolaget är i färd med att öppna en tredje produktionsanläggning och när den slår upp sina dörrar kommer det att finnas nya möjligheter, enligt Gregory Constantine.

”Vodkan är egentligen bara en väg som tar oss mot en massa andra produkter och något som visar potentialen för vår teknologis industriella applikation”, säger han. 

Infångad koldioxid kan bland annat användas till att producera glasögon, sköljmedel och flygbränsle. Air Company har tagit in över 400 miljoner kronor hittills. Förutom Toyota backas bolaget av JetBlue Technology Ventures, Parley for the Oceans och Carbon Direct Capital Management.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?