1515

Världens första klimatneutrala cementfabrik ska byggas i Sverige

Världens första klimateneutrala cementfabrik ska byggas i Slite på Gotland, meddelar Heidelberg Cement-koncernen, där svenska Cementa ingår. Anläggningen ska driftsättas år 2030.

Cementas cementfabrik i Slite på Gotland.
Cementas cementfabrik i Slite på Gotland.

Tyska Heidelberg Cement-koncernen som är världens fjärde största cementtillverkare drar nu upp nya planer för cementfabriken i Slite på Gotland. Den tillverkar i dag huvuddelen av cementen i Sverige och står samtidigt för 3 till 4 procent av landets samlade årliga koldioxidutsläpp.

Genom en ny anläggning säger cementbolaget att de år 2030 kommer att kunna fånga in och lagra huvuddelen av utsläppen, 1,8 miljoner ton koldioxid, under jord. Tillsammans med en satsning på biobaserade bränslen – som räknas som koldioxidneutrala – kommer cementproduktionen därigenom bli klimatneutral, enligt bolaget.

”Nu har vi bestämt oss för att satsa fullt ut för att få till plats en anläggning för koldioxidavskiljning i Slite på Gotland till 2030. Det är den första helt klimatneutrala cementfabriken med möjligheten att också skapa en kolsänka”, sa Giv Brantenberg, vd för Heidelberg Cement i norra Europa på presskonferensen.

Som skäl till att anläggningen hamnar vid fabriken i Slite angav han att fabriken där är en av Europas största och ligger vid kusten, vilket underlättar transporten av cement och lagrad koldioxid.

Bolaget har inlett en förstudie kring bland annat teknikval, finansiering och miljöpåverkan. De räknar med att elbehovet kommer att femdubblas och efterlyser därför ”väsentliga elnätsuppgraderingar” både på och till Gotland. Tillståndsprocesser och själva byggandet av anläggningen beräknas ta knappt tio år.

Cementtillverkning orsakar omkring 8 procent av världens samlade koldioxidutsläpp och flera cementtillverkare i världen har pilotprojekt för koldioxidinfångning på gång. I norska Brevik har Heidelberg Cement-koncernen fått grönt ljus för ett projekt som ska fånga in hälften av fabrikens utsläpp. Anläggningen i Slite skulle dock hantera mer än fyra gånger så stora koldioxidvolymer som den i Brevik.

På presskonferensen sade näringsminister Ibrahim Baylan att han ser fram emot att ”fortsätta arbeta” med Heidelberg Cement och Cementa.

”Den här satsningen som man aviserar är oerhört välkommen”, sade han.

I en intervju med Financial Times bedömer näringsministern att kostnaden för anläggningen i Slite kommer att bli tre eller fyra gånger så stor som den i norska Brevik, som uppskattas till 3 miljarder kronor.

”Initialt stöttar vi bolaget med vissa bidrag. På sikt väntar vi oss att industrin ska göra de här investeringarna själva”, säger han till tidningen.

Läs även: Betongen blir miljöhjälte med insprutad koldioxid


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?