Tyska Heidelberg Cement-koncernen som är världens fjärde största cementtillverkare drar nu upp nya planer för cementfabriken i Slite på Gotland. Den tillverkar i dag huvuddelen av cementen i Sverige och står samtidigt för 3 till 4 procent av landets samlade årliga koldioxidutsläpp.
Genom en ny anläggning säger cementbolaget att de år 2030 kommer att kunna fånga in och lagra huvuddelen av utsläppen, 1,8 miljoner ton koldioxid, under jord. Tillsammans med en satsning på biobaserade bränslen – som räknas som koldioxidneutrala – kommer cementproduktionen därigenom bli klimatneutral, enligt bolaget.
”Nu har vi bestämt oss för att satsa fullt ut för att få till plats en anläggning för koldioxidavskiljning i Slite på Gotland till 2030. Det är den första helt klimatneutrala cementfabriken med möjligheten att också skapa en kolsänka”, sa Giv Brantenberg, vd för Heidelberg Cement i norra Europa på presskonferensen.
Som skäl till att anläggningen hamnar vid fabriken i Slite angav han att fabriken där är en av Europas största och ligger vid kusten, vilket underlättar transporten av cement och lagrad koldioxid.
Bolaget har inlett en förstudie kring bland annat teknikval, finansiering och miljöpåverkan. De räknar med att elbehovet kommer att femdubblas och efterlyser därför ”väsentliga elnätsuppgraderingar” både på och till Gotland. Tillståndsprocesser och själva byggandet av anläggningen beräknas ta knappt tio år.
Cementtillverkning orsakar omkring 8 procent av världens samlade koldioxidutsläpp och flera cementtillverkare i världen har pilotprojekt för koldioxidinfångning på gång. I norska Brevik har Heidelberg Cement-koncernen fått grönt ljus för ett projekt som ska fånga in hälften av fabrikens utsläpp. Anläggningen i Slite skulle dock hantera mer än fyra gånger så stora koldioxidvolymer som den i Brevik.
På presskonferensen sade näringsminister Ibrahim Baylan att han ser fram emot att ”fortsätta arbeta” med Heidelberg Cement och Cementa.
”Den här satsningen som man aviserar är oerhört välkommen”, sade han.
I en intervju med Financial Times bedömer näringsministern att kostnaden för anläggningen i Slite kommer att bli tre eller fyra gånger så stor som den i norska Brevik, som uppskattas till 3 miljarder kronor.
”Initialt stöttar vi bolaget med vissa bidrag. På sikt väntar vi oss att industrin ska göra de här investeringarna själva”, säger han till tidningen.
Läs även: Betongen blir miljöhjälte med insprutad koldioxid