1515
Annons

Världen på väg mot historisk utsläppsökning

Årets utsläppsökningar ser ut att bli de näst största i historien och omställningen till ren energi går för långsamt. Om inget förändras spår energiorganet en uppvärmning på 2,6 grader år 2100. Varningen utfärdas av det internationella energiorganet IEA bara några veckor före klimattoppmötet.

Foto:Larsen, HÂkon Mosvold

En energimarknad i kris och ett stundande ödesmättat möte om klimatet. Mot den bakgrunden publicerar Internationella energiorganet sin årliga rapport World Energy Outlook som innehåller en rad varningar om den väg som den globala energipolitiken fortfarande befinner sig på.

Rapporten beskrivs som en handbok för klimatkonferensens deltagare, som kommer att pressas om beslutsamma åtgärder för att nå Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till under 2 grader, helst 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

Förnybara energikällor som sol och vind fortsätter att växa och elfordonsbranschen blomstrar. Men IEA varnar ändå för att den globala energiomställningen går alldeles för långsamt för att världen verkligen ska kunna tackla klimatförändringarna.

Om inget förändras spår energiorganet en uppvärmning på 2,6 grader år 2100. 

”Världens enormt uppmuntrande rörelse mot ren energi ställs mot det envisa fasthållandet av fossila bränslen i våra energisystem”, skriver IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Regeringar måste lösa detta vid COP26 genom att ge en tydlig och omisskännlig signal om att de är fast beslutna om att snabbt skala upp framtidens rena och robusta teknik. De sociala och ekonomiska fördelarna med att påskynda en ren energiomställning är enorma och kostnaderna för passivitet är ofantliga.”

Den senaste tiden har energipriserna nått rekordnivåer och Asien, Europa och USA tampas med energibrist. Efterfrågan på fossilt bränsle som kol och olja har också ökat när världen försöker återhämta sig från pandemins ekonomiska konsekvenser. Det gör att årets utsläppsökningar ser ut att bli de näst största i historien, enligt rapporten.

IEA framhåller att sol, vind och vatten tillsammans med bioenergi måste utgöra en större andel av investeringarna i energi efter pandemin.

Förra året utgjorde fossila bränslen som kol, gas och olja nästan 80 procent av världens energiförsörjning medan förnybar energi bara stod för 12 procent. Det innebär att det är lång väg kvar för att ha en chans att nå målen i Parisavtalet – vilket krävs för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Enligt IEA bör de globala utsläppen nå netto noll 2050 och då krävs enligt energiorganet att investeringarna i rena energiprojekt och infrastruktur mer än tredubblas de kommande tio åren.

Rapporten pekar också på att otillräckliga investeringar kan komma att leda till ytterligare osäkerhet på energimarknaden i framtiden.

Coops dubbelt hållbara solcellstak blir ett av Sveriges största

Nu börjar bygget av en solcellsanläggning på Coops nya varuterminal i Eskilstuna. Återvunnen kisel i produkterna gör projektet dubbelt så hållbart, enligt installatören Soltech Energy Solutions.

Rickard Lantz vid sidan av en visualisering av Coops nya varuterminal som började byggas 2020.
Rickard Lantz vid sidan av en visualisering av Coops nya varuterminal som började byggas 2020.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera