1515

Världen på väg mot historisk utsläppsökning

Årets utsläppsökningar ser ut att bli de näst största i historien och omställningen till ren energi går för långsamt. Om inget förändras spår energiorganet en uppvärmning på 2,6 grader år 2100. Varningen utfärdas av det internationella energiorganet IEA bara några veckor före klimattoppmötet.

Foto:Larsen, HÂkon Mosvold

En energimarknad i kris och ett stundande ödesmättat möte om klimatet. Mot den bakgrunden publicerar Internationella energiorganet sin årliga rapport World Energy Outlook som innehåller en rad varningar om den väg som den globala energipolitiken fortfarande befinner sig på.

Rapporten beskrivs som en handbok för klimatkonferensens deltagare, som kommer att pressas om beslutsamma åtgärder för att nå Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till under 2 grader, helst 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

Förnybara energikällor som sol och vind fortsätter att växa och elfordonsbranschen blomstrar. Men IEA varnar ändå för att den globala energiomställningen går alldeles för långsamt för att världen verkligen ska kunna tackla klimatförändringarna.

Om inget förändras spår energiorganet en uppvärmning på 2,6 grader år 2100. 

”Världens enormt uppmuntrande rörelse mot ren energi ställs mot det envisa fasthållandet av fossila bränslen i våra energisystem”, skriver IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Regeringar måste lösa detta vid COP26 genom att ge en tydlig och omisskännlig signal om att de är fast beslutna om att snabbt skala upp framtidens rena och robusta teknik. De sociala och ekonomiska fördelarna med att påskynda en ren energiomställning är enorma och kostnaderna för passivitet är ofantliga.”

Den senaste tiden har energipriserna nått rekordnivåer och Asien, Europa och USA tampas med energibrist. Efterfrågan på fossilt bränsle som kol och olja har också ökat när världen försöker återhämta sig från pandemins ekonomiska konsekvenser. Det gör att årets utsläppsökningar ser ut att bli de näst största i historien, enligt rapporten.

IEA framhåller att sol, vind och vatten tillsammans med bioenergi måste utgöra en större andel av investeringarna i energi efter pandemin.

Förra året utgjorde fossila bränslen som kol, gas och olja nästan 80 procent av världens energiförsörjning medan förnybar energi bara stod för 12 procent. Det innebär att det är lång väg kvar för att ha en chans att nå målen i Parisavtalet – vilket krävs för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Enligt IEA bör de globala utsläppen nå netto noll 2050 och då krävs enligt energiorganet att investeringarna i rena energiprojekt och infrastruktur mer än tredubblas de kommande tio åren.

Rapporten pekar också på att otillräckliga investeringar kan komma att leda till ytterligare osäkerhet på energimarknaden i framtiden.


Innehåll från Beyond RetailAnnons

AI ritar om kartan för marknadsföringsbyråerna

Många bolag är idag beroende av sina byråer för deras annonsering på Google och optimeringsarbetet kring kampanjerna utförs ofta av byråns konsulter helt manuellt. Nu finns det ett bättre sätt.

Nästa generation av sökordsmarknadsföring (SEM) är redan här. Genom att använda maskininlärning kan Beyond Retail ta reda på den bästa strategin för dig och lägga det till omedelbar handling, automatiskt.

Gamla byråmodellen är dyr för dig och lönsam för byrån

Byråerna har höga kostnader för sin personal som de behöver få ersättning för. Men de tar oftast väldigt mycket betalt för enklare manuellt arbete som inte är särskilt krävande eller kvalificerat och som utförs mycket snabbare och billigare av en robot. För att hålla nere kostnaderna anställer man ofta juniora konsulter helt utan erfarenhet av SEM, ger dem en kortare introduktion och sedan får de börja arbeta med ditt konto. Men på fakturan debiteras du oftast ändå ett arvode motsvarande en senior strateg.

Personberoende

Detta gör också att resultaten blir väldigt beroende av vilken konsult som sitter och manuellt optimerar kampanjerna. Duktiga konsulter går snabbt vidare och får mer strategiska arbetsuppgifter och lämnar då raskt över ditt konto till någon ny junior eller någon som inte visat tillräcklig kompetens för att ta nästa steg.

Ett bättre alternativ för SEM och performance marketing

Beyond Retail erbjuder en kombination av en AI-tjänst för optimering och en senior performance marketing specialist för strategi till en kostnad som ofta är betydligt lägre än hos de större SEM-byråerna. Låter det intressant? Hör av dig till oss idag!

Mer från Beyond Retail

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Beyond Retail och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?