ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Var tredje nyregistrerad bil i Norge går på el

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Knappt var tredje nyregistrerad bil i Norge var en elbil under 2018. Men i Sverige dominerar däremot bensin- och dieselbilen ännu nybilsförsäljningen.

Norge har som mål att enbart sälja elbilar från år 2025 och andelen elbilar som säljs ökar stadigt i vårt oljeutvinnande grannland. Under 2018 var nästan var tredje såld bil i Norge en ren elbil, vilket cementerar landets världsledande position vad gäller antal elbilar per person.

Av totalt 147 929 nyregistrerade personbilar under 2018 var 46 143 stycken elbilar enligt ny statistik från norska Opplysningsrodet for Veitrafikken. Det motsvarar en marknadsandel på 31,2 procent för elbilar. Andelen nyregistrerade diesel- och bensinbilar låg på totalt 39,7 procent, medan försäljningen av hybridbilar låg på 29 procent.

För att skynda på skiftet från bensin- och dieselbilar i Norge har man infört undantag för vissa fordonskatter för batteridrivna bilägare, samtidigt som de erbjuds förmåner som gratis parkering och laddplatser.

Sverige ligger på tredje plats sett till andel elbilar per person på internationell nivå, efter tvåan Island, enligt uppgifter från den Internationella energimyndigheten.

Nybilsförsäljning av såväl el som el- och laddhybrider växte ordentligt i Sverige under förra året, men från en lägre nivå än i vårt grannland. Under 2018 registrerades 7 147 nya elbilar i Sverige, vilket motsvarar knappt 2 procent av de totalt 365 535 nya personbilar som såldes under förra året. Om även el- och laddhybrider inkluderas landar mängden nyregistrerade elfordon på knappt 50 000, eller 13,7 procent av alla nya bilar under 2018.

Av alla nya personbilar i Sverige under 2018 var den stora majoriteten bensin- eller dieseldrivna. Försäljningen av nya bensinbilar ökade till 173 808 stycken, vilket motsvarar drygt 47 procent av alla nyregistrerade bilar under året. Dieselbilen såg ett försäljningstapp jämfört mer föregående år men den hade ändå en marknadsandel på knappt 38 procent.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies