1515

Vänsterpartiet ensamma i riksdagen om additionellt klimatbistånd

Vänsterpartiet är det enda riksdagspartiet som vill skjuta till extra pengar till klimatbiståndet. Partiet vill avsätta 500 miljoner nästa år, 750 miljoner året därpå och från och med tredje året en miljard extra per år.

Vänsterpartiet är enda riskdagsparti som vill ge biståndspengar utanför den befintliga biståndsbudgeten.
Vänsterpartiet är enda riskdagsparti som vill ge biståndspengar utanför den befintliga biståndsbudgeten.Foto:OLOF BJÖRNSSON / TT / TT

Världens rikare länder ska tillsammans samla 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd. Enligt överenskommelsen ska det vara extra pengar och inte gå ut över befintligt bistånd. Av de svenska riksdagspartierna är det dock bara Vänsterpartiet som i dag vill skjuta till extra pengar, det framgår av en kartläggning som Aktuell Hållbarhet har gjort.

”Vi vill avsätta 500 miljoner nästa år, 750 miljoner året därpå och från och med tredje året en miljard extra per år. Genom de här extra pengarna vill vi hedra överenskommelsen. Som ett rikt land måste vi bära ett stort ansvar, vår rikedom har skett på bekostnad av andra människor”, säger Yasmine Posio, biståndspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Aktuell Hållbarhet.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tycker att det är okej att klimatbiståndet tas ur biståndsbudgeten. Liberalerna vet inte vad de tycker utan hänvisar till helgens landsmöte i Linköping. Svenska kyrkans biståndsdel, Act, är inte nöjda:

”Nej, vi ser helst att Sverige inte fördelar klimatbistånd ur den befintliga biståndsbudgeten. Sverige är bäst i klassen på bistånd så är det svårt att kritisera, men vi är inte nöjda. Vi vill att klimatbiståndet ska utgöras av så kallade additionella medel, det vill säga extra pengar utöver biståndet”, säger Margareta Koltai, policyrådgivare för klimaträttvisa.

Två riksdagspartier vill sänka biståndsbudgeten: Sverigedemokraterna och Moderaterna.


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?