Annons

Vänsterpartiet ensamma i riksdagen om additionellt klimatbistånd

Vänsterpartiet är det enda riksdagspartiet som vill skjuta till extra pengar till klimatbiståndet. Partiet vill avsätta 500 miljoner nästa år, 750 miljoner året därpå och från och med tredje året en miljard extra per år.

Vänsterpartiet är enda riskdagsparti som vill ge biståndspengar utanför den befintliga biståndsbudgeten.
Vänsterpartiet är enda riskdagsparti som vill ge biståndspengar utanför den befintliga biståndsbudgeten.Foto:OLOF BJÖRNSSON / TT / TT

Världens rikare länder ska tillsammans samla 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd. Enligt överenskommelsen ska det vara extra pengar och inte gå ut över befintligt bistånd. Av de svenska riksdagspartierna är det dock bara Vänsterpartiet som i dag vill skjuta till extra pengar, det framgår av en kartläggning som Aktuell Hållbarhet har gjort.

”Vi vill avsätta 500 miljoner nästa år, 750 miljoner året därpå och från och med tredje året en miljard extra per år. Genom de här extra pengarna vill vi hedra överenskommelsen. Som ett rikt land måste vi bära ett stort ansvar, vår rikedom har skett på bekostnad av andra människor”, säger Yasmine Posio, biståndspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Aktuell Hållbarhet.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tycker att det är okej att klimatbiståndet tas ur biståndsbudgeten. Liberalerna vet inte vad de tycker utan hänvisar till helgens landsmöte i Linköping. Svenska kyrkans biståndsdel, Act, är inte nöjda:

”Nej, vi ser helst att Sverige inte fördelar klimatbistånd ur den befintliga biståndsbudgeten. Sverige är bäst i klassen på bistånd så är det svårt att kritisera, men vi är inte nöjda. Vi vill att klimatbiståndet ska utgöras av så kallade additionella medel, det vill säga extra pengar utöver biståndet”, säger Margareta Koltai, policyrådgivare för klimaträttvisa.

Två riksdagspartier vill sänka biståndsbudgeten: Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera