Enligt diskrimineringslagen är det förbjudet att missgynna en arbetssökande på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunderna (se faktaruta). Ändå uppger nära en av sex svenskar – 16 procent – att de har upplevt någon form av diskriminering i samband med att de sökt ett jobb. Det visar en undersökning från Sifo som rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad låtit genomföra.
Enligt undersökningen är åldersdiskriminering det som flest har råkat ut för, något som gäller både kvinnor och män. Drygt var tionde person – 11 procent – uppger sig vara drabbade. Än högre är siffran i åldersgruppen 50-65 år, där 19 procent uppger sig ha drabbats av ålderism.
När Diskrimineringsombudsmannen i fjol sammanställde 2020 års anmälningar, tips och klagomål visade statistiken att vanligast var diskriminering i samband med etnisk tillhörighet (40 procent) och funktionsnedsättning (32 procent), följt av kön (23 procent).
Först på fjärde plats kom diskriminering kopplad till ålder, med 17 procent av anmälningarna, tipsen och klagomålen.
Enligt Sifos undersökning är könsdiskriminering den näst vanligaste diskrimineringsformen vid en rekryteringsprocess, där 5 procent säger sig vara drabbade. Mer än dubbelt så många kvinnor som män säger sig ha känt av den här typen av negativ särbehandling, 7 respektive 3 procent.
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 26–30 januari 2022. Totalt intervjuades 1 415 personer i åldern 18-65 år, varav 1 095 personer var yrkesverksamma (heltid eller deltid).