ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Vanligt att företagen saknar mål och risk

  • Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sedan EU-direktivet om obligatorisk hållbarhetsredovisning trädde i kraft 2017 tar majoriteten av berörda företag upp vikten av hållbarhetsfrågor. Men desto vanligare är att det i redovisningen saknas mål, risker och konkreta resultat. 

Det enligt The Alliance for Corporate Transparency, ett treårigt forskningsprojekt inriktat på hållbarhetsredovisningen bland EU:s 100 största företag. 

I projektets nya ”2018 Research Report” beskrivs exempelvis att 90 procent av undersökta företag tar upp frågan om klimatförändringar, men bara 47 procent specificerar en policy för vad som ska uppnås och hur det ska ske.

”Den obligatoriska hållbarhetsredovisningen har inte fått särskilt stor effekt. Vad som ska rapporteras är väldigt öppet för tolkning och det är stor variation mellan företagen. Därför behövs det krav på indikatorer, kriterier och konsekvensanalyser. Direktivet är ett steg i rätt riktning, men det finns en fortsatt stor risk för att företag undanhåller viktig information och främst använder hållbarhetsrapporten för att ge en positiv bild av sin verksamhet”, säger Rasmus Kløcker Larsen, forskare på Stockholm Environment Institute, som ingår i en referensgrupp till The Alliance for Corporate Transparency.

För att öka transparensen, jämförbarheten och resultaten i företagens hållbarhetsarbete föreslår The Alliance for Corporate Transparency att lagstiftningen skärps så att det blir obligatoriskt att redovisa en långsiktig plan för övergången till en koldioxidfri ekonomi, risker och påverkan kopplat till biologisk mångfald samt arbetet för att upprätthålla mänskliga rättigheter.

I kartläggningen ingår fyra företag från Sverige: Lundin Petroleum, Getinge, Tele2 och Ericsson. I The Alliance for Corporate Transparency ingår bland andra WWF, Oxfam, Stockholm Environment Institute och Transparency International.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer