Annons

Vad är COP26 – och varför är det viktigt?

Tiotusentals människor från hela världen samlas i Glasgow under ett par veckor i november. Varför då?

Här är allt du behöver veta om FN:s klimatkonferens COP26.

Foto:Alberto Pezzali

 · Vad är COP26?

1995 hölls de första klimatförhandlingarna mellan världens länder (Conference of the Parties, COP). Förhandlingarna har fortsatt med årliga möten, som är ett forum för beslutsfattare att diskutera klimatkrisen på global nivå.

 · När och var hålls årets klimatkonferens?

COP26 skulle ha anordnats i Glasgow förra året, men sköts upp på grund av pandemin. I stället öppnas mötet den 31 oktober och ska pågå till 12 november.

Konferensen kretsar kring två platser: den blå och den gröna zonen. I den blå zonen kommer de officiella förhandlingarna att äga rum medan den gröna zonen är tänkt att fungera som en plattform för allmänhet, forskare och företag för att uppmuntra gräsrotsengagemang i klimatfrågan.

 · Hur ser gästlistan ut?

Företag, kändisar och kungligheter väntas till Glasgow – den skotska stad som annars mest är känd för friterade chokladbitar, klubbliv och fotbollsrivalitet.

Över hundra världsledare deltar, däribland USA:s president Joe Biden och Indiens premiärminister Narendra Modi. Kinas president Xi Jinping, Rysslands Vladimir Putin och Brasiliens Jair Bolsonaro finns bland de ledare som stannar hemma.

Länge snackades det om att påven skulle komma men han skickar Vatikanens statssekreterare i sitt ställe. Storbritanniens drottning Elizabeth har fått ställa in av hälsoskäl men lite kunglig glans väntas i stället från prins Charles och prins William.

Kända namn som USA:s ex-president Barack Obama och den svenska klimataktivisten Greta Thunberg väntas också till Glasgow.

 · Måste verkligen 25 000 personer resa till Glasgow för att få ordning på klimatet?

Bra fråga – eftersom influgna deltagare bidrar till utsläppen. Pandemin kan tyckas vara ett gyllene tillfälle för FN att utnyttja tekniken i förhandlingarna, vilket också testades vid ett tre veckor långt förberedande möte i juni.

Det gick dock inte så bra, tidsskillnader och tekniska problem ställde till det för länder med begränsade resurser och framstegen var få. Därför ses det som viktigt att mötas öga mot öga och inte via en skakig uppkoppling. Reserestriktioner och höga priser för boende ser dock ut att innebära bantade delegationer från många utvecklingsländer.

 · Vi har ju redan Parisavtalet. Varför behövs COP?

I Paris 2015 enades världens länder om att begränsa den globala temperaturhöjningen till väl under 2 grader jämfört med förindustriell tid, helst 1,5 grader. Det ska framförallt ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

Alla länder som står bakom Parisavtalet ska lämna in nationella klimatplaner till FN. I dessa beskrivs hur landet tänker bidra till att uppfylla avtalets mål. Sverige lämnar inte in någon egen klimatplan utan ingår i den gemensamma som gäller för hela EU.

Ambitionerna ska ökas efter hand och var femte år sker en avstämning. Nu har det dock gått sex år eftersom COP26 är försenat, men parterna har uppmanats att skicka in uppdaterade klimatplaner inför Glasgow. Alla har dock inte gjort det.

Forskning pekar på att de globala utsläppen måste minska med hälften till 2030 jämfört med 2010 års nivåer för att världen ska ha en chans att nå 1,5-gradersmålet. Ett viktigt mål i Glasgow är att få länderna att höja ambitionsnivån i klimatarbetet.

 · Så hur går det – är vi på banan för att nå Parisavtalets mål?

Nej. Den globala uppvärmningen ligger på omkring 1,1 grader och utsläppen har inte börjat minska. Att vissa länder har uppdaterat sina åtaganden inför COP26 räcker inte.

En FN-sammanställning av ländernas nuvarande åtaganden visar att utsläppen av växthusgaser kommer att öka med 16 procent till 2030, jämfört med 2010. Det gör att världen är på väg mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.

 · Vad kommer COP26 att besluta om?

Ländernas ambitionsnivå är central men är inget som det förhandlas om.

Ett viktigt förhandlingstema är däremot färdigställandet av den så kallade regelboken för Parisavtalet – något som det senaste klimatmötet inte lyckades ro i hamn. Tre saker måste lösas: ett regelverk för utsläppshandel, ett gemensamt rapporteringssystem och gemensamma tidsramar för nationella klimatåtaganden.

 · Vilka andra frågor är heta?

Många diskussioner kommer att handla om pengar, klimaträttvisa och klimatanpassning. Utvecklingsländer står ofta för mindre utsläpp men upplever några av de värsta effekterna av klimatförändringarna. De behöver ekonomiskt stöd för att få ner sina utsläpp och för att hantera och anpassa sig till klimatförändringarna.

På klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 lovade världens rika länder att bidra med 100 miljarder dollar om året för att finansiera klimatomställningen i fattigare länder. Det anses vara långt från den summa som behövs och har trots det ännu inte uppfyllts.

Utvecklingsländer trycker ofta på att deras ambitioner att få ner koldioxidutsläppen bygger på att finansieringen först kommit på plats. I Glasgow ska länderna inleda överläggningar kring det nya klimatfinansieringsmålet efter 2025.

Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera