Annons

Utsläppen från nya bilar ökar fortsatt

Koldioxidutsläppen från nya bilar ökade i fjol för tredje året i rad inom EU, visar ny statistik från Europeiska miljöbyrån som Ekot rapporterar om. 

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Frances Sprei, forskare i hållbar mobilitet på Chalmers, beskriver utvecklingen som ”väldigt problematisk”. 

”På en övergripande nivå behöver vi gå mot nollutsläpp från bilar, både nysålda och generellt, för att kunna nå Parisavtalet”, säger han till Ekot

Enligt statistiken från EU:s miljöbyrå EEA ökade de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya bilar inom EU – plus Norge, Storbritannien och Island – preliminärt med 1,6 gram CO2/km till 122,4 gram.

Utsläppen från nya bilar låg i fjol på den högsta nivån sedan 2014.

Utvecklingen sägs ha flera orsaker: 

”En av anledningarna är skiftet från dieselbilar till bensinbilar. Koldioxidutsläppen från dieselbilar är ju generellt lägre än för bensinbilar och i år var det endast 32 procent av de nyregistrerade bilarna som var dieselbilar. Under 2018 var den siffran 36 procent”, säger Cinzia Pastorello, transportanalytiker på Europeiska miljöbyrån, till Ekot.

Ökningen beror också på att andelen sålda stadsjeepar ökade från 29 procent under 2017 till 38 procent under 2019.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?