Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Utsläpp från elbilsproduktion minskar

Utsläppen från produktionen av batterier till elbilar har minskat. Det visar en ny studie från IVL Svenska miljöinstitutet. 

Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

Enligt IVL:s nya beräkningar släpper tillverkning av litiumjonbatterier i genomsnitt ut mellan 61 till 106 kilo koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme batterikapacitet. Enligt rapportförfattarna finns det dock osäkerheter kring klimatutsläppen och om viss data som är mindre transparent tas med kan utsläppen vara upp till 146 kilo koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme.

Oavsett dataunderlag tycks utsläppen ha minskat om man jämför med IVL:s tidigare rapport från 2017, där de genomsnittliga utsläppen låg på 150 till 200 kilo koldioxidekvivalenter per kilowattimme batterikapacitet.

”Att utsläppen är lägre nu beror framför allt på att batterifabrikerna har blivit större och kör full produktion, vilket gör att de blir mer effektiva per producerad enhet. Vi har också räknat med möjligheterna att använda el som är i det närmaste fossilfri i flera av produktionsstegen”, säger Erik Emilsson, forskare på IVL, i en kommentar.

Det stora intervallet i utsläpp från batteriproduktion beror enligt IVL på att olika batteriproducenter använder olika produktionssätt och olika typer av el vid tillverkningen. För att siffrorna ska bli mer precisa krävs enligt rapportförfattarna bättre dataunderlag kring råvaruproduktion och andra batterikomponenter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?