ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Utsläpp från elbilsproduktion minskar

  • Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

Utsläppen från produktionen av batterier till elbilar har minskat. Det visar en ny studie från IVL Svenska miljöinstitutet. 

Enligt IVL:s nya beräkningar släpper tillverkning av litiumjonbatterier i genomsnitt ut mellan 61 till 106 kilo koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme batterikapacitet. Enligt rapportförfattarna finns det dock osäkerheter kring klimatutsläppen och om viss data som är mindre transparent tas med kan utsläppen vara upp till 146 kilo koldioxidekvivalenter per producerad kilowattimme.

Oavsett dataunderlag tycks utsläppen ha minskat om man jämför med IVL:s tidigare rapport från 2017, där de genomsnittliga utsläppen låg på 150 till 200 kilo koldioxidekvivalenter per kilowattimme batterikapacitet.

”Att utsläppen är lägre nu beror framför allt på att batterifabrikerna har blivit större och kör full produktion, vilket gör att de blir mer effektiva per producerad enhet. Vi har också räknat med möjligheterna att använda el som är i det närmaste fossilfri i flera av produktionsstegen”, säger Erik Emilsson, forskare på IVL, i en kommentar.

Det stora intervallet i utsläpp från batteriproduktion beror enligt IVL på att olika batteriproducenter använder olika produktionssätt och olika typer av el vid tillverkningen. För att siffrorna ska bli mer precisa krävs enligt rapportförfattarna bättre dataunderlag kring råvaruproduktion och andra batterikomponenter.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer