ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

USA:s presidentvalskampanj i Madrid

  • Foto: Elise Amendola

Michael Bloomberg är sedan några veckor tillbaka officiellt med i racet om att bli nästa amerikanska president. I dag är han i Madrid och lovar att en demokratisk president 2020, vem det än blir, kommer att ta USA tillbaka in i Parisavtalet och dessutom skyndsamt avskaffa alla subventioner till den fossila industrin.

Medan miljöministrarna stod på rad för att läsa upp sina treminuterstal på öppningen av årets högnivåmöte var fokus på Cop 25 i Madrid som vanligt någon annanstans. Greta Thunberg och Luisa Neubauer från Fridays for futures  ledde ett välbesökt seminarium som lyfte fram behovet att lyssna på forskare. I den spanska paviljongen kunde man bevittna hur delar av den amerikanska presidentvalskampanjen landat i Madrid. Det fick nästan lika mycket uppmärksamhet. 

På plats i Madrid är den amerikanska miljardären och filantropen Michael Bloomberg som för några veckor sedan gav sig in i kampen om att bli USA:s nästa president. Han tar förstås tillfället i akt att såga president Donald Tramps klimatpolitik. Samtidigt vill han tala om för världen att USA är på rätt spår för klimatet, bara man sätter fötterna utanför Vita huset. 

”Vi fortsätter att stänga kolkraftverk i samma takt som under Obamaadministration, hittills 299 av 530. Städer, stater och företag är fast beslutna att arbeta på som om vi var med i Parisavtalet. Det är klart att det hade var bättre om president Trump var med och bidrog men nu är han inte det och då får vi andra stiga in”, säger Michel Bloomberg. 

Michel Bloomberg konstaterar också att Trump-administrationen totalt negligerat det tre senaste Cop-mötena och inte ens betalat sina kostnader för konferensen. 

”Då har Bloomberg Philanthropies gått in och bidragit med det som saknats”, säger Michael Bloomberg. 

Det är ett modest sätt att meddela att han själv är rik nog för att skicka en check till FN på så där 90 miljoner kronor. 

Sedan kommer vallöften som egentligen ska landa någon helt annanstans än i Madrid där han är bland vänner som inte har rösträtt i USA. 

”Han eller hon som besegrar Trump kommer att se till att alla subventioner till kol-, olje- och gasindustrin omedelbart upphör. Vi vet att detta inte är Donald Trumps politik, men tyvärr är han inte ensam. I världen i stort får den fossila industrin subventioner på över 400 miljarder dollar och det måste stoppas.”

Michel Bloomberg fortsätter med att berömma EU för sitt ledarskap och lovar att en ny president i Vita huset kommer åter till Parisavtalet och ställer sig på samma sida av historien som Europa. 

”Teknik är inte längre problemet, vi kan skapa hållbar fossilfri energi, vi kan ställa om till hållbara transporter, vi gör allt det där, men vi gör det inte tillräckligt. Framför allt gör inte politikerna i Washington tillräckligt”, säger Michael Bloomberg som aspirerar på att flytta in i Vita huset 2021. 

Han tar emot applåder och ger sig vidare ut i Cop-vimlet följd av TV-kameror och riktigt riktigt bestämda säkerhetsvakter. Han stannar och pratar om sina barnbarn med en liten flicka. Han hälsar sedan på tidigare utrikesministern John Kerry som också är på plats för att visa världen att alla amerikanska politiker inte tycker som Trump. 

De är båda del av den amerikanska charmoffensiven på Cop i år. Under rubriken ”We are still in” gör en del av USA sedan några år allt för att visa att Trumps klimatpolitik inte har det amerikanska folkets förtroende. Kampanjen We are still in säger sig samla över 3 800 ledare i amerikansk politik och näringsliv, i samtliga 50 stater. Ekonomisk representerar den 6,2 biljoner dollar och är därmed världens tredje största ekonomi efter USA och Kina.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer