Annons

USA:s storbolag vill ha en koldioxidskatt

Kravet att USA ska införa en skatt på koldioxidutsläpp växer sig allt starkare bland de amerikanska storbolagen. Nu väntar en politisk offensiv, rapporterar tidningen Time.

Ekonomer har länge sagt att en koldioxidskatt för företag är det mest effektiva sättet att minska utsläppen. Det har Climate Leadership Council (CLC) tagit fasta på och presenterat ett lagförslag som innebär att företagen får betala för sina föroreningar och därmed får ett incitament att minska sina koldioxidutsläpp. 

Både Republikaner och Demokrater har varnat för att en koldioxidskatten kommer höja energikostnaderna. För att bemöta kritiken föreslår CLC att pengarna som företagen betalat för sina utsläpp ska gå tillbaka till skattebetalarna i form av en kvartalsutdelning. Det skulle göra det lättare att få igenom förslaget i kongressen. 

CLC är ingen vanlig lobbyorganisation utan en koalition av storbolag som biltillverkaren Ford och oljejätten Exxon samt ideella organisationer som Världsnaturfonden. 

Även tungviktare som förre Fed-cheferna Janet Yellen och Ben Bernanke samt mångmiljardären Rob Walton stöttar organisationen. Senaste tillskottet i supporterskaran är storbanken JP Morgan Chase som ställt sig bakom CLC:s förslag. 

CLC går nu på offensiv för att få igenom sitt lagförslag i kongressen och har bland annat presenterat en opinionsundersökning som visar att förslaget har stöd i väljarkåren.

”Marknaden kan och kommer göra mycket för att hantera klimatförändringarna. Men med tanke på hur stor denna utmaning är och hur brådskande det är måste regeringarna sätta ett pris på koldioxiden”, skriver storbanken Goldman Sachs vd David Solomon i ett mejl till Time.

I mitten av februari presenterade CLC mer detaljer om sitt förslag, bland att en ny mekanism som snabbt skulle höja priset på utsläpp om inte målen uppnås. De som står bakom förslaget menar att det kommer minska USA:s utsläpp med hälften senast 2035. Därtill är förslaget företagsvänligt då det inbegriper tullar på varor från länder som inte har en koldioxidskatt.

”Vi tror att det har en övertygande ekonomisk logik,” säger förre Fed-chefen Janet Yellen till Time.

Minst 15 av världens största företag stöttar CLC:s  koldioxidskatt. Många andra företag är samtidigt motståndare eller vill officiellt inte ta ställning för eller emot förslaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera