Annons

Uppstickaren i batteri-deal med Mercedes – ”enorm marknad”

Svenska Batteryloop har säkrat tillgången på second use-batterier till sina energilager genom ett stort avtal med Mercedes Benz Energy. Avtalet är värt 500 miljoner för det Stena-ägda bolaget. 

Batteryloop med vd Rasmus Bergström.
Batteryloop med vd Rasmus Bergström.Foto:Nicke Johansson

”Det här är en enorm marknad, och nu blir vi en av få som kan leverera en komplett lösning med second use-batterier. Det är inte bara bra för oss utan för miljön också”, säger Batteryloops vd Rasmus Bergström.

Batteryloop, som ägs av Stena Metall, har gjort sig ett namn genom att tillverka energilager som exempelvis kan laddas upp av solceller eller via elnätet nattetid då elen är billigare. De kan sedan förse exempelvis en byggnad med el och ladda upp bilar i byggnadens garage utan att behöva belasta elnätet.

Batterilager har också en annan väldigt viktig roll i elnätet, och ju mer förnyelsebar energi som pumpas in i elnätet desto mer kommer lagren behövas för att balansera upp effekten i elnätet. Enligt Batteryloop kommer deras kunder årligen kunna generera en nettovinst på mellan 7-10 miljoner genom att sälja frekvensstödtjänster till Svenska Kraftnät. Investeringen i ett batterilager återbetala sig, enligt Bergström, på 3-5 år. 

Rasmus Bergström, VD, BatteryLoop och Gordon Gassmann, VD, Mercedes Benz Energy undertecknar avtalet.
Rasmus Bergström, VD, BatteryLoop och Gordon Gassmann, VD, Mercedes Benz Energy undertecknar avtalet.

Nu har Batteryloop genom sitt avtal med Mercedes-Benz Energy säkrat tillgången på återanvända batterimoduler för 18 månader framåt – och kommer kunna leverera upp till 40 megawatttimmar. Batterierna kommer direkt från provvagns- och leasingflottor och har garanterat mer än 90 procent av kapaciteten kvar. 

”När fordonen är end of Life så är det så mycket kapacitet kvar att vi kan använda dem igen. Det här är kvalitetssäkrade second ute-batterier. Vi vet exakt vilken kapacitet och vilken hälsa batteriet har”, säger Rasmus Bergström och fortsätter:

”Batterierna i våra energilager har en livslängd på cirka 10 år. Sen tar Stena Recycling över och återvinner dem.” 

Enligt data från bland andra Bloomberg New Energy Finance och McKinsey kommer marknaden för energilager vara värd 500 miljarder kronor globalt inom tio år,.

Innehåll från Academic WorkAnnons

Expert: Lågkonjunktur rätt tid att investera i medarbetarna

Sverige är i en tuff ekonomisk situation och många företag står inför svåra utmaningar. I stället för att dra ner och spara sig genom krisen är det nu rätt läge investera i sin personal, enligt en expert.

 – Företag som investerar i kompetensutveckling kommer att vara de som lyckas bäst när världen och därmed företagets förutsättningar förändras, säger Peter Knutsson Frejd, VD på Academic Work.

På kort tid har förutsättningarna att driva företag i Sverige förändrats. Räntor och inflation har skjutit i höjden, liksom elpriset. 

Academic Work är ett rekryterings- och bemanningsföretag med lång erfarenhet av att hantera svängningarna på arbetsmarknaden. 

– Historien visar att de som har möjlighet att ta sig igenom kriser utan att göra onödiga nedskärningar i personal är de som kommer komma ut som segrande när tiderna blir bättre. Därför skulle jag säga att det är viktigt att vårda och investera i medarbetarna, säger Peter Knutsson Frejd.

Academic Work: Behåll personalen

Att spara sig igenom en kris kan vara riskabelt. Drastiska kostnadsbesparingar genom att skära ner personal kan skapa oro och leda till att viktiga medarbetare söker tryggare företag som inte påverkas av ekonomiska svängningar. 

– Behöver man se över sina personalkostnader är det bättre att göra det långsiktigt. Då kan man skapa en känsla av trygghet och på så sätt bygga lojalitet hos sina medarbetare, förklarar han. 

Det pågår också en snabb digitalisering i hela samhället vilket skapat en brist på IT-kompetens och andra tekniska yrkesgrupper. Det har blivit svårt att rekrytera nya medarbetare för att möta digitaliseringen men också klimatomställningen.

Academic Work kan lösa kompetensbrist

Academic Work erbjuder genom sin Academy-verksamhet en möjlighet för personer som vill byta karriär att reskilla sig för en roll eller bransch där det råder kompetensbrist, och en chans att lära sig nya system och arbetssätt genom en accelerated learning.

Redan har över 3500 personer valt att reskilla sig genom Academic Work Academy och över 1000 företag fått den kompetens som det råders brist på i dag.

– Med Academic Work Academy kan vi utbilda den arbetskraft som behövs hos företag och organisationer för morgondagen inom efterfrågade områden, säger Peter Knutsson Frejd och avslutar:

– Vi kan förse företag med deras mest värdefulla tillgångar: medarbetare med rätt kompetens.

Om Academic Work 

Vi rekryterar och hyr ut Young Professionals – studenter och akademiker som befinner sig i början av karriären. 

När kompetensen inte finns kan vi skapa den genom Academic Work Academy, där vi hittar motiverade karriärskiftare och reskillar dem till en bransch där det råder kompetensbrist.

Academic Work finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz och tillhör koncernen Akind Group. 

För mer information, vänligen kontakta: Caroline Rosencrantz, PR Specialist caroline.rosencrantz@akindgroup.com, 070 655 18 02.

Läs mer på: www.academicwork.se 

 

Mer från Academic Work

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Academic Work och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera