Unik dom tvingar regering minska utsläpp

Nederländernas Högsta domstol ger miljöorganisationen Urgenda rätt mot landets regering. I en unik dom tvingas Nederländernas regering nu att vidta mer åtgärder för att få ner koldioxidutsläppen.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Jubel utbröt i rättssalen när domen lästes upp. Den innebär att den nederländska regeringen måste minska utsläppen från växthusgaser med minst 25 procent till slutet av 2020, jämfört med 1990 års nivåer.

I dagsläget är det ett rejält gap mellan målet och de verkliga utsläppsminskningarna. I fjol hade utsläppen i landet minskat med 15 procent jämfört med 1990.

En möjlig konsekvens av domen kan bli att flera koleldade kraftverk nu tvingas stänga, varav två byggdes så sent som 2015 och 2016.

Redan 2015 vann Urgenda tillsammans med nära 900 privatpersoner första gången mot regeringen. Domstolen underkände då regeringens argument om att klimatpolitiken inte ska avgöras i domstol utan av politiker i landets parlament.

I stället gick man på Urgendas linje om att regeringen inte minskade utsläppen av växthusgaser tillräckligt mycket för att skydda medborgarna mot klimatförändringar.

Den första domen har sedan överklagats flera gånger och nu har Högsta domstolen fällt den slutliga domen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?