ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Unik dom tvingar regering minska utsläpp

  • Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Nederländernas Högsta domstol ger miljöorganisationen Urgenda rätt mot landets regering. I en unik dom tvingas Nederländernas regering nu att vidta mer åtgärder för att få ner koldioxidutsläppen.

Jubel utbröt i rättssalen när domen lästes upp. Den innebär att den nederländska regeringen måste minska utsläppen från växthusgaser med minst 25 procent till slutet av 2020, jämfört med 1990 års nivåer.

I dagsläget är det ett rejält gap mellan målet och de verkliga utsläppsminskningarna. I fjol hade utsläppen i landet minskat med 15 procent jämfört med 1990.

En möjlig konsekvens av domen kan bli att flera koleldade kraftverk nu tvingas stänga, varav två byggdes så sent som 2015 och 2016.

Redan 2015 vann Urgenda tillsammans med nära 900 privatpersoner första gången mot regeringen. Domstolen underkände då regeringens argument om att klimatpolitiken inte ska avgöras i domstol utan av politiker i landets parlament.

I stället gick man på Urgendas linje om att regeringen inte minskade utsläppen av växthusgaser tillräckligt mycket för att skydda medborgarna mot klimatförändringar.

Den första domen har sedan överklagats flera gånger och nu har Högsta domstolen fällt den slutliga domen.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer