Unik anläggning ska utvinna mineraler ur giftig aska

Miljöföretaget Ragn-Sells investerar 600 miljoner kronor i en egenutvecklad teknik för att utvinna mineraler ur giftig aska.

”Sverige blir ledande i världen på det här”, säger hållbarhetschefen Pär Larshans.

Foto:JANERIK HENRIKSSON

När svenska kraftverk bränner avfall bildas varje år 300.000 ton giftig flygaska med höga halter av bland annat dioxiner. Men askan innehåller också värdefulla resurser som kaliumklorid.

Den svenska flygaskan har hittills lagrats i ett nedlagt kalkbrott i Norge och i saltgruvor i Tyskland. Men nu bygger det privatägda återvinningsföretaget Ragn-Sells en anläggning norr om Stockholm för 600 Mkr för att utvinna salter ur askan.

”Vi är först i världen med att kunna sortera ut kaliumklorid, koksalt och kalciumklorid ur den här giftiga askan”, säger bolagets hållbarhetschef Pär Larshans.

Kaliumklorid används för gödselproduktion, koksalt används i kemiindustrin och kalciumklorid kan exempelvis användas för halk- och dammbekämpning på vägar. All tre salterna kan säljas på råvarumarknaden, vilket gör att Ragn-Sells kan räkna hem investeringen, den största i bolagets snart 100-åriga historia och kanske den största i världen i den här sektorn.

”Den här investeringen är lönsam redan i dag, och vi tror den kommer bli ännu mer lönsam framöver när samhället ställer om till en cirkulär ekonomi”, säger Pär Larshans.

Tekniken för utvinningen har Ragn-Sells utvecklat på egen hand. Sverige är först ut, men bolaget som också har verksamhet fem andra länder räknar med att bygga fler anläggningar i framtiden.

”Sverige blir ledande i världen på det här och vår tanke är förstås att kunna exportera den här tekniken”, säger Pär Larshans.

Ragn-Sells har beviljats 50 Mkr i stöd från det statliga Klimatklivet som ska stötta projekt som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. 

”Att utvinna råvaror ur flygaska innebär att vi kapar bort mycket koldioxidutsläpp. Annars hade de salterna tagits fram genom gruvbrytning eller från havet”, säger Pär Larshans.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?