Annons

Undersökning: ”Magkänsla” vanligare än datadriven rekrytering

Tre av fyra chefer är mer benägna att gå på den egna magkänslan vid rekrytering istället för att basera beslutet på fakta. För personer inom HR är det tvärt om, det visar en ny undersökning från rekryteringsföretaget TNG.

Att utgå från fakta vid rekryteringar, istället för att fatta beslut utifrån personliga värderingar är en viktig del i fördomsfri rekrytering. I TNG:s nya undersökning uppger 87 procent av chefer och HR-specialister att de tycker att det är viktigt att använda sig av fakta under processen. 

”Det är positivt att det är många som ser fördelar med fördomsfri rekrytering men tyvärr går utvecklingen väldigt långsamt”, säger Åsa Ekman Källströmer, vd på TNG.

Trots att många är positiva till en faktabaserad rekrytering uppger 75 procent av personer med chefsbefattning att de förlitar sig på den egna magkänslan vid rekrytering. Specialister inom HR anser det motsatta – endast 39 procent tycker att magkänslan är viktig i processen. 

Att det är en så pass stor skillnad mellan grupperna beror på att personer inom HR ofta har en större kompetens i ämnet, enligt Åsa Ekman Källströmer.

”Det finns ett tydligt glapp mellan chefer och HR-avdelningar där HR har kommit längre i sin kompetens, de har förkovrat sig i ämnet och tagit del av den forskning och vetenskap som finns”, säger hon.

För att rekryteringen ska vara fördomsfri kan psykologiska tester användas i processen, något som fortfarande är ovanligt bland många företag. Samtidigt visar undersökningen att 80 procent anser att tester inte krävs för att hitta en kandidat, något som förvånar Åsa Ekman Källströmer.

”De tester som används är validerade tester som baserats på forskning. Det är förvånande att man hellre skulle lita på sin egen uppfattning än mångårig forskning”, säger hon.

Däremot är både chefer och specialister inom HR eniga om att fördomsfri rekrytering kan bidra till ökad mångfald i en organisation. 

Undersökningen gjordes i november 2020 där 1.067 personer från hela Sverige deltog.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera