Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Tyska elbilsköpare får premie på 90.000 kronor

Som en återstartare efter Coronakrisen presenterade den tyska regeringen i veckan klimatsatsningar för sammanlagt 50 miljarder euro. Och precis som i Frankrike stod den viktiga bilindustrin i centrum när paketet presenterades, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Volkswagen ID 3
Volkswagen ID 3

För ett par veckor sedan anslog den franska staten drygt 8 miljarder euro i ett räddningspaket till bilsektorn som var inriktat på omställningen till fossilfria fordon. I Tyskland har bilindustrin fört fram krav på en generell nybilspremie för att får hjulen att snurra. Men precis som i Frankrike tar regeringen tillfället i akt för att skynda på omställningen till en fossilfri fordonsflotta. 

Den tyska modellen innebär att elfordon som kostar under 40.000 euro får en inköpspremie på 6.000 euro, vilket är en fördubbling. Samtidigt, för att premien ska betalas ut måste tillverkarna bidrar med 3.000 euro. Den totala rabatten blir därmed drygt 90.000 kronor och ska gälla fram till sista december 2021.

I praktiken innebär det här att nya elbilar i mellanbilsklassen kommer att kosta ungefär lika mycket som motsvarande bilar med förbränningsmotorer. Elbilarna slipper också skatt i tio år, fram till sista december 2030. 

Tyskland följer det franska exemplet och lämnar de riktigt dyra elbilarna utan stödåtgärder. Med ett tak på 40.000 euro utgår ingen bonus till köpare av Audi, Mercedes, Tesla och BMW.

Tyskland ska också höja skatten på törstiga bilar och stora suvar, på ungefär samma sätt som i bonus malus-systemen i Frankrike och Sverige. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?