Annons

Två av tre börsbolag saknar hållbarhetskompetens i styrelsen

Två av tre styrelser för de stora noterade bolagen i Sverige saknar personer med tidigare erfarenhet eller kompetens inom hållbarhet. Det visar Söderberg & Partners studie Hållbara pensionsbolag 2019, där pensionsbolagens arbete med hållbarhet i portföljbolagen granskats.

Studien visar att det finns en ökad medvetenhet bland pensionsbolagen om att de kan använda sin roll i valberedningar till styrelser i portföljbolagen för att arbeta med hållbarhet.

”Man ser att det är en kanal för påverkan precis som att man tar upp frågan på bolagsstämmor”, säger Lingyi Lu, hållbarhetsanalytiker på Söderberg & Partners, till Aktuell Hållbarhet.

Studien visar att pensionsbolagen anser att styrelsen i ett portföljbolag bär ansvar för bolagets hållbarhetsarbete och 40 procent av pensionsbolagen anser att det är valberedningens ansvar att föreslå en styrelse med hållbarhetskompetens. Trots det har hållbarhet bara varit en avgörande faktor till nominering av ledamöter i 13 procent av de undersökta valberedningarna.

Valberedningarnas efterfrågan på hållbarhetskompetens har tidigare legat på en lägre nivå, men på senare år har det skett en förändring. Dels har fler hållbarhetsprofiler valts in i de stora bolagens styrelser men framför allt har valberedningarnas efterfrågan på hållbarhetskompetens ökat rejält sedan 2017.

”Vår analys är att det beror på införandet av lagkravet om hållbarhetsredovisning och att man då insåg att det saknades kompetens hos styrelsen att hantera de här frågorna. Flera pensionsbolag utbildar även sina valberedningsrepresentanter i hållbarhetsfrågor för att bidra till aktiv nominering av hållbarhetsprofilerade styrelseledamöter”, säger Lingyi Lu.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?