1515
Annons

Tungviktare på avbytarbänken när nystartade klimatpartiet siktar på valet

Bara dagar efter att Klimatalliansen meddelat att man ställer upp i valet väljer en av partiets tyngsta företrädare att hoppa av partiarbetet.

”Det var aldrig meningen att ställa upp som parti, åtminstone inte för mig,” säger Anders Wijkman, hedersordförande i Romklubben och tidigare borgerlig politiker.

Anders Wijkman hoppar av Klimatalliansens partiarbete.
Anders Wijkman hoppar av Klimatalliansens partiarbete.Foto:Jack Mikrut

Med ambitionen att göra klimatet till den viktigaste frågan i höstens riksdagsval, meddelade Klimatalliansen (KA) så sent som i lördags sitt beslut att själva ställa upp som valbart parti. KA startades i oktober i fjol av en grupp tunga debattörer i syfte att skapa en allians över åsiktsgränser, trosbekännelser och språkbarriärer.

”Klimat­frågan får inte reduceras till en höger- eller vänster­fråga”, skrev företrädare som Gudrun Schyman (​​kommunpolitiker för Fi och tidigare partiledare för V), Kristina Persson (grundare av Global utmaning och tidigare S-minister), KG Hammar (ärkebiskop emeritus), Sasja Beslik (hållbarhetsekonom vid pensions­bolaget PFA), Stefan Edman (biolog och författare) och Anders Wijkman (tidigare moderat och kristdemokratisk politiker), på DN Debatt

Men nu har alltså Anders Wijkman, en av Klimatalliansens tyngsta företrädare och den jämte Schyman som synts mest utåt, beslutat sig för att inte längre vara del i partiarbetet. 

”Tanken var att skapa en ideell förening som kunde samla många människor, agera som katalysator för organisationer som har miljö och klimat högt på agendan och, inte minst, att vara en blåslampa i baken på de etablerade partierna. Det var aldrig meningen att ställa upp som parti, åtminstone inte för mig.”

Argumenten han anger är följande: 

* Det är för kort tid före valet. 

* Partiet har inga pengar. 

* Partiets ledning är alltför smal. Initialt var tanken att fler före detta borgerliga politiker skulle vara med. 

* Risken är stor att Klimatalliansen inte kommer in i riksdagen, men stjäl tillräckligt många gröna röster från MP för att inte heller MP ska komma in i riksdagen. 

Anders Wijkman tycker fortfarande att det var riktigt att bilda en förening i syfte att skapa en bred samling röster för klimatet. Men för att starta ett parti krävs, enligt honom, ett annat grundarbete än det Klimatalliansen hunnit med. 

Vad gäller sistnämnda punkt menar han att ”gröna röster behövs i riksdagen”. 

”Då får man inte agera så att man riskerar att bli utan sådana över huvud taget. Det här rör existentiella frågor, det är därför det här så jäkla viktigt. Det har inte övriga partier insett ännu”, säger han. 

Du har varit väldigt operativ i Klimatalliansens arbete, vad betyder det att du inte är med i partiarbetet?
”Det är inte positivt, tanken var ju att ha en så bred ledning som möjligt. Jag kommer med en från början allmänborgerlig bakgrund, om jag inte är med blir det en lucka på det viset. Men det finns massor av människors som kan fylla den rollen.”

För att Klimatalliansen ska kunna registrera partibeteckning krävs minst 1500 insamlade namnunderskrifter till den sista februari. 

 


Ordföranden: Northvolt ska ”definitivt” till börsen

Northvolt ska till börsen inom ett par år. Det beskedet lämnar styrelseordförande och storägaren Carl-Erik Lagercrantz i en exklusiv intervju med Di. Men varken för det heta batteribolaget eller syskonet H2 Green Steel är en notering nödvändig, uppger finansmannen. Trots det nya ekonomiska läget fortsätter intresset från svenska institutioner att växa.

Carl-Erik Lagercrantz har namngett sitt investmentbolag efter sin favoritförfattare Mario Vargas Llosa.
Carl-Erik Lagercrantz har namngett sitt investmentbolag efter sin favoritförfattare Mario Vargas Llosa.Foto:Jack Mikrut

Carl-Erik Lagercrantz är doldisen i duon bakom några av de främsta förhoppningsbolagen för industrins gröna omställning. Tillsammans med Harald Mix grundade han investeringsbolaget Vargas Holding som står bakom jättesatsningarna H2 Green Steel och Northvolt. Trots en bakgrund inom telekombranschen, som bland annat Nordenchef för British Telecom, var det ändå Carl-Erik Lagercrantz som först kläckte idéerna. Det är också han som är vd för Vargas och styrelseordförande i portföljbolagen.

Behovet av en omställning och möjligheterna det presenterade var det som motiverade satsningarna. 

”Läser man kartbildningen kring vad som behöver ske i omställningen så ser man förutsättningarna och behovet av att bygga nya konkurrenskraftiga industrier”, säger Carl-Erik Lagercrantz.

Vargas två stora projekt har kommit en bit på sin resa. Vid sidan av fabriken som är tänkt att byggas i Boden meddelade H2GS i fjol att en liknande anläggning ska byggas i Portugal eller Spanien. Northvolt har redan börjat tillverkning i fabriken i Skellefteå och har annonserat bygget av flera anläggningar i bland annat Borlänge, Göteborg och Tyskland. Men de expansiva projekten kräver finansiering och med stigande räntor och en annalkande lågkonjunktur är det ett annat ekonomiskt läge nu jämfört med tidigare.

”Många kommer att få det väsentligt tuffare, speciellt om de inte kan visa att de är konkurrenskraftiga. Utvecklar man en dyrare teknologi än vad som finns eller saknar man en tydlig marknad blir det svårt att locka kapital. Man kommer synas i sömmarna på ett helt annat sätt. Men vad gäller omställningsinvesteringarna finns det fortfarande ett stort intresse uppfattar jag. Det ser vi i våra bolag.” 

I H2GS fall har bolaget än så länge tagit in omkring 900 miljoner kronor av de 25 till 40 miljarder kronor som bolaget uppgett krävs för bygget av stålverket i Boden. Enligt tidigare uppgifter till Di planeras en finansieringsrunda tidigt nästa år där bolaget vill ta in 16 miljarder kronor till en värdering på cirka 30 miljarder kronor.

”Generellt sett finns det ett stort kundintresse som inte svalnar av att det är en bistrare situation på kapitalmarknaden. Efterfrågan på både H2GS och Northvolts produkter är så stark att behovet att leverera på det inte försvinner. Den synligheten mot intäkter är jätteviktig.”

Northvolt har en orderbok på över 55 miljarder dollar, motsvarande 558 miljarder kronor, enligt Carl-Erik Lagercrantz. Bolaget har skrivit kontrakt med bland andra Volkswagen, BMW och Scania.

”Beställningarna innebär att vi har en kraft att gå framåt och fortsätta expandera. Sedan passar Northvolt även på börsen. Det är ett kapitalintensivt bolag som röner stort intresse.”

När sker det?
”Vi håller det öppet. Men inom de närmsta åren ska vi definitivt finnas på börsen.”

Trots att de två bolagen ofta skyltar med sina svenska investerare, bland annat AMF, Folksam, Spotifygrundaren Daniel Ek och Kinnevikägaren Cristina Stenbeck, visade en Di-kartläggning från i fjol att det främst är utländskt kapital som finansierar dem.

Var är de svenska investerarna?
”Vi ser faktiskt en mer ambitiös inställning nu jämfört med för ett par år sedan. Det har skett en förändring. Investerarna ser och förstår möjligheterna med den storskaliga industriomställningen tydligare nu.”

Svenska impactbolag verkar locka allt mer intresse, har investerarna varit sena på bollen?
”Framförallt tror jag att riskviljan varit större från utländsk kapital. Det är en paradox. På ena sidan är vi duktiga på kapitalmarknaden, men i Sverige har det nog inte funnits den typen av kapital som vågat ta tidiga risker.”

Hur ser du på impactsektorn som växer fram i Sverige?
”Sverige är hållbarhetens Silicon Valley. Det har blivit en gravitation runt det här området av två anledningar tror jag. Det ena är för att det är en bra möjlighet för Sverige att vara med och skapa nya industrier i ett globalt perspektiv. Sedan har vi alltid varit samhällsengagerade och vi känner ett ansvar för att bygga ett bättre samhälle.”

I Vargas portfölj finns även batteribolaget Polarium som nyligen nådde enhörningsstatus. Även där är planen att så småningom gå till börsen. Investmentbolaget utvärderar även nya områden med avsikten att starta upp fler gröna bolag från grunden. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?