Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Tungviktare bakom ny klimatguide för företag

Forskare och näringslivet har tillsammans ställt sig bakom en guide för hur företagen ska bidra till att nå 1,5-gradersmålet.

I samband med Världsekonomiskt forum i Davos som inleds i morgon lanseras en vägledning för företag att bidra till 1,5-gradersmålet. 

”1.5°C Business Playbook” är tänkt att hjälpa företag att nå netto noll-utsläpp genom att minst halvera utsläppen av växthusgaser varje årtionde.

Bakom vägledningen står bland andra Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research.

”Den enda vägen som återstår är en massiv minskning av utsläpp inom alla branscher det kommande årtiondet. Vi visar att det går att uppnå”, säger Johan Rockström i en kommentar.

Vägledningen består av fyra delar. Den första handlar om att minska de egna utsläppen, den andra om att minska utsläppen i värdekedjan, den tredje om att ställa om företagets produkter och tjänster och den fjärde om att samarbeta med andra aktörer i samhället för att minska utsläppen.

Även företag som Ericsson, Scania och Telia står bakom rapporten. 

”Kunskapen och den nödvändiga tekniken finns - 2020-talet måste bli ett decennium av massiva åtgärder”, kommenterar Christian Luiga, tillförordnad vd för Telia.

I Parisavtalet från 2015 enades världens länder om att den globala uppvärmningen jämfört med förindustriell tid inte ska överskrida 1,5 grader.

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?