1515
Annons

Tungviktare bakom ny klimatguide för företag

Forskare och näringslivet har tillsammans ställt sig bakom en guide för hur företagen ska bidra till att nå 1,5-gradersmålet.

I samband med Världsekonomiskt forum i Davos som inleds i morgon lanseras en vägledning för företag att bidra till 1,5-gradersmålet. 

”1.5°C Business Playbook” är tänkt att hjälpa företag att nå netto noll-utsläpp genom att minst halvera utsläppen av växthusgaser varje årtionde.

Bakom vägledningen står bland andra Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research.

”Den enda vägen som återstår är en massiv minskning av utsläpp inom alla branscher det kommande årtiondet. Vi visar att det går att uppnå”, säger Johan Rockström i en kommentar.

Vägledningen består av fyra delar. Den första handlar om att minska de egna utsläppen, den andra om att minska utsläppen i värdekedjan, den tredje om att ställa om företagets produkter och tjänster och den fjärde om att samarbeta med andra aktörer i samhället för att minska utsläppen.

Även företag som Ericsson, Scania och Telia står bakom rapporten. 

”Kunskapen och den nödvändiga tekniken finns - 2020-talet måste bli ett decennium av massiva åtgärder”, kommenterar Christian Luiga, tillförordnad vd för Telia.

I Parisavtalet från 2015 enades världens länder om att den globala uppvärmningen jämfört med förindustriell tid inte ska överskrida 1,5 grader.

 

 

 


EU:s senaste plan skapar ”farlig” osäkerhet

Fler utsläppsrätter från EU skapar en osäkerhet som hotar den gröna omställningen. Det säger Danske Banks makroanalytiker Therese Persson, som pekar på att priset redan sjunkit efter onsdagens besked från kommissionen. 

Therese Persson anser att det blivit mindre fokus på den gröna omställningen efter kriget i Ukraina.
Therese Persson anser att det blivit mindre fokus på den gröna omställningen efter kriget i Ukraina.Foto:Alexander Donka

EU-kommissionen presenterade under onsdagen sin Repower EU-plan som går ut på att fasa ut köp av rysk naturgas senast 2027. Den omställningen beräknas kräva investeringar i ny infrastruktur på 2.200 miljarder kronor, varav 210 miljarder kronor ska komma från det europeiska utsläppsrättshandelsystemet ETS. Något som skulle innebära försäljning av 15 procent fler utsläppsrätter än vad som är normalt under ett år. 

”Allt annat lika kommer ett högre utbud leda till att priset kommer att gå ned. Bara på de initiala uppgifterna om den här finansieringslösningen såg vi att priset sjönk 6 procent. Det ger en första indikation på vad som komma skall”, säger Therese Persson. 

Ett lägre pris innebär sannolikt att företag som förutsatt högre utsläppspriser får svårare att priskonkurrera. Danske Bank bedömer bland annat att aktörer som Hybrit och H2 Green Steel kan drabbas. Förslaget innebär också att det inte blir lika bråttom för stora utsläppare att ställa om sin verksamhet.

”När priset stadigt ökat har incitamenten för företag att ställa om och att investera i den omställningen ökat. Men det här kommer att skapa en osäkerhet kring det. Och man vill ju inte att priset ska sjunka. Det blir billigare för företag att exempelvis fortsätta använda kol då.”

Det är dock inte helt säkert att kommissionens förslag klubbas intakt. Det måste gå igenom parlamentet vars miljöutskott i tisdags tog fram ett förslag som vill gå åt motsatt håll och drastiskt minska antalet utsläppsrätter. En förutsägbarhet i prisutvecklingen är nödvändig, enligt Therese Persson. 

”Jag tror absolut att trovärdigheten för systemet kan skadas. Det blir så tydligt att det är en så speciell marknad. Med valuta- och aktiehandeln har man hyfsad koll på vad som gäller. Här har vi en stor aktör som kan förändra spelreglerna väldigt snabbt om det behövs”, säger hon och lägger till:

”Man vet inte heller när den här typen av åtgärd kan behövas igen. Det kan komma fler tillfällen då EU anser att utsläppsrätterna ska öka. Och den osäkerheten är farlig.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?