1515

Tunga vd-trion: Tiden är knapp – men nu har vi chansen

Omstarten av ekonomin måste leda till en fossilfri framtid, skriver vd:arna för LKAB, Vattenfall och SSAB på Di Debatt.

Jan Moström, vd för LKAB, Vattenfalls vd Magnus Hall och Martin Lindqvist, vd SSAB, vill att Sverige ska ta ledningen i klimatfrågan.
Jan Moström, vd för LKAB, Vattenfalls vd Magnus Hall och Martin Lindqvist, vd SSAB, vill att Sverige ska ta ledningen i klimatfrågan.

Läs debattinlägget av Jan Moström, vd LKAB, Magnus Hall, vd Vattenfall och Martin Lindqvist, vd SSAB SSAB A +1,21% Dagens utveckling .

Coronakrisens ekonomiska konsekvenser blir nu alltmer påtagliga. Men statens och andra aktörers kraftsamling för ekonomisk återhämtning får inte försena arbetet med att nå klimatmålen. I spåren av Coronakrisen kapar företag nu sina kostnader och skjuter på investeringar för att möta svagare efterfrågan och vikande intäkter. SSAB, LKAB och Vattenfall är inga undantag, skriver vd:arna om sina bolag. Samtidigt understryker de att Coronakrisen innebär ett unikt tillfälle för en nödvändig omställning av ekonomin, 

”Som företrädare för gruv-, stål- och energisektorn ser vi istället ännu större anledning att prioritera gröna investeringar för fossilfritt stål. Vår bedömning är att vi inte har råd att tappa tempo i industrins omställning inte ens i nuvarande situation. Vi har möjligheten att starta om ekonomin, stärka svensk konkurrenskraft och skapa fler jobb, samtidigt som vi löser klimatkrisen. Den chansen måste vi ta”, skriver vd-trion.

SSAB, Vattenfall och LKAB samarbetar i Hybrit-projektet - ett initiativ för att utveckla världens första fossilfria ståltillverkning. Jan Moström, Magnus Hall och Martin Lindqvist listar i debattartikeln fyra områden där det krävs åtgärder för att visionen ska bli verklighet.

”Tiden att verkställa denna industrirevolution är knapp. Att fortsätta att ta ledningen i klimatfrågan är Sveriges bästa chans att stärka svensk konkurrenskraft och på sikt säkra jobben”, skriver de. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?