1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

”Tuffare lagkrav driver på näringslivet”

För fjärde året i rad rankar Dagens industri och Aktuell Hållbarhet i samarbete med Lunds universitet börsbolag i sex branscher. Kommande lagkrav på hårda hållbarhetsdata driver på näringslivet, vilket märks i årets kartläggning, säger Susanne Arvidsson, docent vid Lunds universitet, som lett arbetet med rankningen.

Susanne Arvidsson, docent Lunds universitet.
Susanne Arvidsson, docent Lunds universitet.Foto:Amanda Lindgren

Vad säger årets rankning om hållbarhetsfrågans mognad och prioritet i näringslivet?
”Ser man resultatet i en större kontext där vi tar utgångspunkt i att klimatutsläppen måste ner och globala hållbarhetsmål måste nås så går det för långsamt. Det är naturligtvis ett problem. Samtidigt ser vi ett starkt engagemang bland svenska bolag när det gäller att ställa om på olika sätt. Med tanke på alla de nationella, EU- och globala regleringar och initiativ som börjar rullas ut så är det viktigt att inse att en strategisk omställning krävs - inte en modest anpassning.”

En våg av ny hållbarhetsreglering från EU närmar sig. Vilka effekter kommer det att få?
”Gröna, bruna och sociala EU-taxonomier, klimatrapporteringsramverket TCFD, motsvarigheten TNFD för biologisk mångfald, den nya hållbarhetsredovisningslagen CSRD kommer verkligen att vrida upp tempo och förväntningar på bolagen. Det kommer inte längre gå att göra hållbarhetsrapporter som är lösa i kanterna. Den nya lagstiftningen syftar  till att ställa om bolagen och kräver inom kort hårda data. Vi måste höja kvaliteten på hållbarhetsinformationen. Värderelevant, tillförlitlig och jämförbar information kring hur bolagen presterar på de olika hållbarhetsarenorna är avgörande om finansmarknaden skall kunna omdirigera och accelerera de finansiella flödena till hållbara bolag.”

Hur kan den utvecklingen komma att se ut i praktiken?
”Banker och investerare kommer att få krav på sig kring hur portföljer skall sättas samman och till vad och vilka man lånar ut pengar. Kraven kommer öka för att på så sätt stärka sociala, rättvisa, klimatnytta, biologisk mångfald och så vidare.”

Hur ska man som företagsledning förhålla sig till omställningen och de nya kraven?
”Man måste inse att omställningen fortsätta i ett högt tempo. En effektiv omställning kommer att skapa affärsmöjligheter och möjlighet till ökade konkurrensfördelar. Både i relation till kunder men också då det kommer till tillgången och kostnaden på kapitalet.”

”Nu är ett bra tillfälle att bygga nya hållbara strategier. Det kommer inte bara att bidra till att enskilda bolag stärker sin konkurrenskraft utan svenskt näringsliv kommer även förbättra sin konkurrenskraft internationellt sätt.”

Vad är det mest positiva i årets rankning Hållbara bolag?
”Det är positivt att många företag flyttar fram sina positioner, för när vi nu granskar resultatet ser vi tydliga förbättringar inom samtliga kategorier i samtliga branscher. Inom kategorin Hållbarhetsstrategi & SDG:er (FN:s hållbarhetsmål, reds anm.) har nu flera bolag nu fullt pott. Det var den kategori som bolagen var sämst inom när vi startade vår rankning 2018. Det händer saker och det är positivt.”

Rankningen visar att bolag i låg utsträckning rapporterar risk kopplad till i synnerhet biologisk mångfald.
”Detta är ett helt nytt område för de flesta. Tittar man på vad bolagen skriver så framstår det tydligt att man trevar. Att skydda biologisk mångfald handlar inte om att sätta ut bisamhällen eller insektshotell. Det är komplext och vi kommer att se många nya initiativ för att lyfta vikten av detta område, inte minst i samband med att FN väntas sätta nya mål på området. Helt klart är att framöver kommer mer information att efterfrågas kring hur bolagen arbetar med att skydda biologisk mångfald.”

LÄS OCKSÅ: Fem frågor och svar om Di:s undersökning 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?