1515
Annons

Truss slopar brittiskt förbud mot fracking – får mothugg från oväntat håll

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss väljer att slopa det brittiska förbudet mot fracking. Nu hoppas man att inhemsk produktion av naturgas kan få bukt med de höga energipriserna i landet.

Balcombe i västra Sussex är en av de platser där Cuadrilla försökt bedriva gasutvinning.
Balcombe i västra Sussex är en av de platser där Cuadrilla försökt bedriva gasutvinning.Foto:Lefteris Pitarakis
Liz Truss vill stärka landets oberoende på energiområdet.
Liz Truss vill stärka landets oberoende på energiområdet.Foto:Rui Vieira

Energisäkerhet ställs mot miljöhänsyn då den nytillträdda premiärministern Liz Truss nu lyfter det förbud mot fracking som gällt i Storbritannien sedan 2019. 

Ökade möjligheter att utvinna vad Truss beskriver som ”stora reserver av naturgas” kan göra Storbritannien mer självförsörjande på energiområdet. 2040 är målet att landet inte längre ska vara beroende av att importera energi.

Så kallad fracking, eller hydraulisk spräckning, innebär att man sprutar ned en blandning av vatten och kemikalier i berggrunden för spräcka skifferlager och därmed frigöra gas och olja.

Enligt Truss kan en brittisk produktion av naturgas vara en realitet redan inom loppet av ett halvår, givet att lokalbor vid fyndigheterna ger sitt stöd.

Men det senare kan bli ett problem. Förbudet mot fracking infördes 2019, efter starka folkliga protester mot tekniken. Många pekar på risken för förorening av grundvattnet. Länken mellan fracking och förekomsten av jordbävningar är dock den starkaste oron. Kort innan förbudet skedde en jordbävning, som mätte 2,9 på richterskalan, i anslutning till utvinning av naturgas i Lancashire. 

En av de starkaste protesterna mot Truss planer kommer från ett oväntat håll, nämligen Chris Cornelius, geolog och grundare av det brittiska gasutvinningsbolaget Cuadrilla, som han numera lämnat.

I en debattartikel publicerad i The Guardian prisar han frackning som teknik, men beskriver samtidigt sin syn på de hinder som finns mot en storskalig brittisk utvinning av skiffergas. 

”Att en råvara förekommer innebär inte att det är möjligt eller ens ekonomiskt möjligt att utvinna den”, skriver han. 

Cuadrilla-grundaren konstaterar att en brittisk gasutvinning på grund av regleringar och tät bebyggelse är betydligt mer kostsam än på andra platser i världen. De geologiska förutsättningarna på de brittiska öarna skiljer sig också från de i USA och Australien, där storskalig fracking förekommer. 

”Att lära oss utvinna gasen på rätt sätt skulle ta tid, och eventuellt leda till låggradiga och kortvariga skakningar i marken, en fråga som i Storbritannien har fått orimligt stora proportioner”, skriver han.

Att priset på inhemsk energi skulle sjunka om gasutvinningen ökade avfärdar han också med hänvisning till hur mekanismerna för prissättning på den internationella energimarknaden fungerar.

”Storbritannien kommer att vara beroende av importerad naturgas i många decennier, att antyda något annat är att förleda befolkningen”, skriver han. 

Coops dubbelt hållbara solcellstak blir ett av Sveriges största

Nu börjar bygget av en solcellsanläggning på Coops nya varuterminal i Eskilstuna. Återvunnen kisel i produkterna gör projektet dubbelt så hållbart, enligt installatören Soltech Energy Solutions.

Rickard Lantz vid sidan av en visualisering av Coops nya varuterminal som började byggas 2020.
Rickard Lantz vid sidan av en visualisering av Coops nya varuterminal som började byggas 2020.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera