ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Trump ville köpa olja för 30 miljarder – fick nobben

  • USA:s president Donald Trump Foto: Evan Vucci

Klimatåtgärder var en stötesten i förhandlingarna om det gigantiska stödpaket som ska stimulera USA:s haltande ekonomi. President Donald Trump ville köpa olja för 30 miljarder kronor, men fick ge upp tanken. 

Det ekonomiska stödpaket som ska dämpa de ekonomiska effekterna av pandemin är värt omkring 20.000 miljarder kronor. Paketet tog republikanerna och demokraterna fem dagar att förhandla fram. Enligt New York Times källor hotade president Donald Trump att stoppa hela paketet om det fanns några som helst ansatser till att adressera klimatfrågan i stimulanspaketet.

Donald Trump och republikanerna krävde länge att 3 miljarder dollar, motsvarande 30 miljarder kronor, skulle vikas till att köpa fossila drivmedel och fylla på den så kallade strategiska oljereserven. Det vägrade demokraterna att gå med på, men de fick betala för sitt hårdnackade motstånd. Demokraterna fick i sin tur ge upp kravet på att förlänga skattesubventionerna riktade till vind- och solenergiproducenter. I nuvarande lagstiftning upphör subventionerna 2024.  

Demokraterna försökte också in i det sista att villkora stödet till flygbolagen med ett krav på 50-procentiga utsläppsminskningar under 30 år och att bolagen måste börja kompensera för sina utsläpp från och med år 2025. Men även där fick de ge sig. Flygbolagen får nu 50 miljarder dollar i stöd utan några speciella krav på motprestationer. 

Michael Brune, generalsekreterare för miljöorganisationen Sierra Club, kommenterar uppgörelsen i ett mailsvar till New York Times och tar fasta på att det stora kontantstödet till oljeindustrin i slutändan uteblev:  

”Det demokratiska ledarskapet i kongressen kämpade hårt och vann, stimulanspaketet riktas till arbetare, familjer och folkhälsan i stället för till förorenare som oljeindustrin”, skriver han.

Oljebolagen i både USA och Kanada går på knäna, dubbelt drabbade av coronavirus och priskriget mellan Ryssland och Saudiarabien. 

Kanadensiska oljebolag förhandlar med regeringen och vill ha allt från skattelättnader till krediter för att kunna överleva krisen. Premiärminister Justin Trudeaus regering har inte gett några löften, men säger att den planerar riktade stöd till bolag inom energi-, besöks- och flygbranschen.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer