ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Trots raset i oljepriset – biobränslen fortfarande billigare

  • Foto: Antonio Gravante

Oljepriset har rasat men ändå är fortfarande pellets och skogflis billigare att använda som bränslen för kraftvärmeverken.

Efter de senaste dagarnas priskollaps handlas ett fat Nordsjöolja nu till cirka 37 dollar, motsvarande 350 kronor vid dagens dollarkurs. Det är inte första gången under 2000-talet som oljepriset brakat i botten, men ändå har användningen av förnybara bränslen hela tiden ökat i Sverige.

Politiska styrmedel som punktskatter på fossila bränslen, elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter och branschens egna utsläppsmål har drivit på utvecklingen. Men även priset tala för biobränslen.

Trots raset i oljepriset är fasta biobränslen fortfarande billigare. Med dagens priser kostar en kubikmeter olja kostar cirka 2.200 kronor, vilket ger ett pris på 220 kronor/MWh. 

Därtill är eldningsoljan belastad med energi- och koldioxidskatter som gör att den kostar ytterligare cirka 490 kronor/MWh.

Det kan jämföras med den senaste tillgängliga statistiken från Energimyndigheten som visar att ett svenskt värmekraftverk betalar cirka 317 kronor/MWh för pellets, 201 kronor/MWh för skogsflis och 174 kronor/MWh för biprodukter från skogsindustrin.

”Jag ser ingen risk i nuläget för att det nuvarande eller även ett lägre oljepris riskerar att ändra utvecklingen mot en ökad förnybar andel i kraftvärmesektorn i Sverige”, skriver Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten, i en kommentar till Di.

I dag utgör elproduktionen med fossilt ursprung bara några få procent av Sveriges totala elproduktion. Lika ovanlig är användningen av eldningsolja i bostäder, och även inom industrin har biobränslen ersatt mycket av oljan.

I transportsektorn ser det annorlunda ut, här står förnybart för omkring en fjärdedel av konsumtionen. Biodrivmedel som etanol och biodieseln HVO konkurrerar direkt med fossila drivmedel som bensin och vanlig diesel. Biodrivmedel har överlag en högre produktionskostnad och behöver därför ett högre pris för att vara konkurrenskraftigt.

På tisdagen sänkte bensinbolagen priserna på konventionell bensin och diesel med 35 öre, priset på biodiesel sänktes samtidigt med 30 öre och etanolpriset med 15 öre.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer