1515

Trots raset i oljepriset – biobränslen fortfarande billigare

Oljepriset har rasat men ändå är fortfarande pellets och skogflis billigare att använda som bränslen för kraftvärmeverken.

Foto:Antonio Gravante

Efter de senaste dagarnas priskollaps handlas ett fat Nordsjöolja nu till cirka 37 dollar, motsvarande 350 kronor vid dagens dollarkurs. Det är inte första gången under 2000-talet som oljepriset brakat i botten, men ändå har användningen av förnybara bränslen hela tiden ökat i Sverige.

Politiska styrmedel som punktskatter på fossila bränslen, elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter och branschens egna utsläppsmål har drivit på utvecklingen. Men även priset tala för biobränslen.

Trots raset i oljepriset är fasta biobränslen fortfarande billigare. Med dagens priser kostar en kubikmeter olja kostar cirka 2.200 kronor, vilket ger ett pris på 220 kronor/MWh. 

Därtill är eldningsoljan belastad med energi- och koldioxidskatter som gör att den kostar ytterligare cirka 490 kronor/MWh.

Det kan jämföras med den senaste tillgängliga statistiken från Energimyndigheten som visar att ett svenskt värmekraftverk betalar cirka 317 kronor/MWh för pellets, 201 kronor/MWh för skogsflis och 174 kronor/MWh för biprodukter från skogsindustrin.

”Jag ser ingen risk i nuläget för att det nuvarande eller även ett lägre oljepris riskerar att ändra utvecklingen mot en ökad förnybar andel i kraftvärmesektorn i Sverige”, skriver Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten, i en kommentar till Di.

I dag utgör elproduktionen med fossilt ursprung bara några få procent av Sveriges totala elproduktion. Lika ovanlig är användningen av eldningsolja i bostäder, och även inom industrin har biobränslen ersatt mycket av oljan.

I transportsektorn ser det annorlunda ut, här står förnybart för omkring en fjärdedel av konsumtionen. Biodrivmedel som etanol och biodieseln HVO konkurrerar direkt med fossila drivmedel som bensin och vanlig diesel. Biodrivmedel har överlag en högre produktionskostnad och behöver därför ett högre pris för att vara konkurrenskraftigt.

På tisdagen sänkte bensinbolagen priserna på konventionell bensin och diesel med 35 öre, priset på biodiesel sänktes samtidigt med 30 öre och etanolpriset med 15 öre.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?