Annons

Trots raset i oljepriset – biobränslen fortfarande billigare

Oljepriset har rasat men ändå är fortfarande pellets och skogflis billigare att använda som bränslen för kraftvärmeverken.

Foto:Antonio Gravante

Efter de senaste dagarnas priskollaps handlas ett fat Nordsjöolja nu till cirka 37 dollar, motsvarande 350 kronor vid dagens dollarkurs. Det är inte första gången under 2000-talet som oljepriset brakat i botten, men ändå har användningen av förnybara bränslen hela tiden ökat i Sverige.

Politiska styrmedel som punktskatter på fossila bränslen, elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter och branschens egna utsläppsmål har drivit på utvecklingen. Men även priset tala för biobränslen.

Trots raset i oljepriset är fasta biobränslen fortfarande billigare. Med dagens priser kostar en kubikmeter olja kostar cirka 2.200 kronor, vilket ger ett pris på 220 kronor/MWh. 

Därtill är eldningsoljan belastad med energi- och koldioxidskatter som gör att den kostar ytterligare cirka 490 kronor/MWh.

Det kan jämföras med den senaste tillgängliga statistiken från Energimyndigheten som visar att ett svenskt värmekraftverk betalar cirka 317 kronor/MWh för pellets, 201 kronor/MWh för skogsflis och 174 kronor/MWh för biprodukter från skogsindustrin.

”Jag ser ingen risk i nuläget för att det nuvarande eller även ett lägre oljepris riskerar att ändra utvecklingen mot en ökad förnybar andel i kraftvärmesektorn i Sverige”, skriver Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten, i en kommentar till Di.

I dag utgör elproduktionen med fossilt ursprung bara några få procent av Sveriges totala elproduktion. Lika ovanlig är användningen av eldningsolja i bostäder, och även inom industrin har biobränslen ersatt mycket av oljan.

I transportsektorn ser det annorlunda ut, här står förnybart för omkring en fjärdedel av konsumtionen. Biodrivmedel som etanol och biodieseln HVO konkurrerar direkt med fossila drivmedel som bensin och vanlig diesel. Biodrivmedel har överlag en högre produktionskostnad och behöver därför ett högre pris för att vara konkurrenskraftigt.

På tisdagen sänkte bensinbolagen priserna på konventionell bensin och diesel med 35 öre, priset på biodiesel sänktes samtidigt med 30 öre och etanolpriset med 15 öre.

Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera