Annons

Trots raset i oljepriset – biobränslen fortfarande billigare

Oljepriset har rasat men ändå är fortfarande pellets och skogflis billigare att använda som bränslen för kraftvärmeverken.

Foto:Antonio Gravante

Efter de senaste dagarnas priskollaps handlas ett fat Nordsjöolja nu till cirka 37 dollar, motsvarande 350 kronor vid dagens dollarkurs. Det är inte första gången under 2000-talet som oljepriset brakat i botten, men ändå har användningen av förnybara bränslen hela tiden ökat i Sverige.

Politiska styrmedel som punktskatter på fossila bränslen, elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter och branschens egna utsläppsmål har drivit på utvecklingen. Men även priset tala för biobränslen.

Trots raset i oljepriset är fasta biobränslen fortfarande billigare. Med dagens priser kostar en kubikmeter olja kostar cirka 2.200 kronor, vilket ger ett pris på 220 kronor/MWh. 

Därtill är eldningsoljan belastad med energi- och koldioxidskatter som gör att den kostar ytterligare cirka 490 kronor/MWh.

Det kan jämföras med den senaste tillgängliga statistiken från Energimyndigheten som visar att ett svenskt värmekraftverk betalar cirka 317 kronor/MWh för pellets, 201 kronor/MWh för skogsflis och 174 kronor/MWh för biprodukter från skogsindustrin.

”Jag ser ingen risk i nuläget för att det nuvarande eller även ett lägre oljepris riskerar att ändra utvecklingen mot en ökad förnybar andel i kraftvärmesektorn i Sverige”, skriver Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten, i en kommentar till Di.

I dag utgör elproduktionen med fossilt ursprung bara några få procent av Sveriges totala elproduktion. Lika ovanlig är användningen av eldningsolja i bostäder, och även inom industrin har biobränslen ersatt mycket av oljan.

I transportsektorn ser det annorlunda ut, här står förnybart för omkring en fjärdedel av konsumtionen. Biodrivmedel som etanol och biodieseln HVO konkurrerar direkt med fossila drivmedel som bensin och vanlig diesel. Biodrivmedel har överlag en högre produktionskostnad och behöver därför ett högre pris för att vara konkurrenskraftigt.

På tisdagen sänkte bensinbolagen priserna på konventionell bensin och diesel med 35 öre, priset på biodiesel sänktes samtidigt med 30 öre och etanolpriset med 15 öre.

 


Innehåll från ScriveAnnons

Elektroniska signaturer får företagen att spara pengar

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.
Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.

Nu finns ett nytt sätt för företagen att spara in kronor och ören. Driver utvecklingen gör ett svenskt tillväxtbolag med kunder i över 30 länder.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här

Vägen till lönsamhet går ofta genom en snårig väg av tidskrävande förhandlingar, effektiviseringar och eviga försök att strypa utgiftsposter.

Det är den krassa verkligheten för nästan alla företag i Sverige som till varje pris vill undvika blödande bokslut.

Men det finns många sätt att spara pengar – och ett av de enklaste sätten är att minska på administrationen genom att digitalisera avtalsprocessen.

– Genom elektroniska underskrifter sparar du pengar i antalet vunna affärer samtidigt som du undviker dolda kostnader i hantering. Varje månad hanterar vår tjänst drygt två miljoner signerade dokument. Hade avtalen istället skrivits ut på papper hade det slukat mycket resurser i alla led, säger Viktor Wrede, vd för Scrive.

Digitaliserad process sparade pengar

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när man egentligen kan spara pengar.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter. 

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering, en metod som blivit allt vanligare i många branscher de senaste åren.

– Med digitala underskriftsprocesser kan våra kunder reducera kostnader, tid och resurser på allt från skrivare, papper och postgång till lagring och generell administration. I stort sett alla våra kunder räknar hem sin investering i Scrive bara på detta, säger Viktor Wrede.

Marknaden allt mer konkurrensutsatt

E-signering har också visat sig kunna snabba upp anställnings- och kontraktsprocesser. En elektronisk signatur verkar ligga rätt i tiden under den digitala omställningsresan. Mycket handlar, enligt Viktor Wrede, om att ge en modern upplevelse för personen du ska anställa.

– I dag är det inte längre så många personer som har skrivare hemma. Vill du rekrytera någon på en konkurrensutsatt marknad kan det ibland hända att du behöver agera fort. 

Scrive, som grundades 2010 och numera har kunder i mer än 30 länder, är en av aktörerna som leder utvecklingen på en konkurrensutsatt e-signeringsmarknad. En förkortad signeringsprocess gör att allt fler företag får upp ögonen för deras digitala lösning.

– Man ska inte underskatta vinningen man får av minskad administration efter ett påskrivet avtal. Att efter ett avtal behöva scanna det eller stoppa in det i en pärm kostar tid, pengar och administration. Där finns det för alla bolag, oavsett storlek, kronor och ören att hämta – och det är pengar man sällan tänker på i första hand, avslutar Viktor Wrede.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?