1515

Tre procent av svenskarna har egen solenergi

Varannan svensk tror sig äga en egen solenergianläggning inom tio år.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Intresset för solenergi växer enligt en undersökning av Kantar Sifo som organisationen Svensk Solenergi beställt och som Aktuell Hållbarhet fått ta del av. Enligt undersökningen äger tre procent av svenskarna nu en egen solenergianläggning och hälften tror att de kommer att äga en solenergianläggning inom tio år.

Undersökningen bygger på onlineintervjuer med 1 000 personer. På frågan hur väl de instämde i påståendet att de tror att de inom tio år kommer ha en egen solenergianläggning svarade 12 procent att de instämde helt och hållet, 19 procent att de instämde i ganska hög grad och 21 procent att de instämde i ganska låg grad, summa 52 procent. 

Undersökningen visar också att coronapandemin inte minskat intresset för att investera i en solenergianläggning, hos en majoritet av de svarande.

Enligt Svensk Solenergi visar undersökningen att tillväxtpotentialen kan vara 5 TWh på villataken i Sverige.

Det finns dock några problem att lösa för att få solenergirevolutionen att hända att döma av undersökningen. Nästan varannan person instämde helt eller i hög grad i att solenergianläggningar är för dyra för dem själva med nuvarande stödsystem. Och var fjärde instämde helt eller i hög grad i att de inte var tillräckligt tekniskt kunniga för att äga en egen solenergianläggning. 

Stödet för att installera solceller har nu upphört. Regeringen vill ersätta det med ett rot-avdrag på femton procent eller högst 50 000 kronor per person och år från kommande årsskifte.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?