1515

Transportjättar väntar på EU-besked om biogasen

En viktig del av en hållbar transportstrategi eller en övergångslösning som så snart som möjligt skall ersättas med el och vätgas? Svenska transportjättar väntar på EU:s besked rörande hur biogas betraktas i den kommande gröna taxonomin.

Axfood, Arla och Ica är tre av de svenska bolag som har valt att köra med flytande biogas i tanken.
Axfood, Arla och Ica är tre av de svenska bolag som har valt att köra med flytande biogas i tanken.Foto:TT/Ica

Arla, Axfood och Ica är tre av de svenska bolag som har valt att köra med flytande biogas i tanken. Idag framförs enbart en liten andel av den svenska fordonsflottan med just flytande biogas, men drivmedlet har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren.

ICA Sveriges logistikdirektör Emma Lindström.
ICA Sveriges logistikdirektör Emma Lindström.Foto:Björn Dalin

ICA Gruppen, där ICA Sverige ingår, har ambitiöst satta mål och siktar på att samtliga koncernens vägtransporter ska vara fossilfria 2030. I storstäderna vill man uppnå fossilfrihet redan 2025. Bolaget har i dag omkring 75 lastbilar i sin egen flotta samt via avtalspartners som drivs av flytande biogas, och bränslet är en viktig pusselbit i ICA:s fossilfria strategi. 

”Vi tycker det är ett bra drivmedel bland annat eftersom det produceras lokalt och av restprodukter. Vi som livsmedelsleverantör bidrar ju själva till restprodukterna - och kan senare använda dem i våra transporter. Det är lokalt och cirkulärt – trots att det i dag behövs mer än vad vi själva producerar”, säger Emma Lindström, logistikdirektör på ICA Sverige.

Flytande biogas är i Sverige ett skattebefriat drivmedel, vilket är något som ökat incitamenten hos många transportörer. Ett nytt beslut i frågan kom i höstas.

”Nu har vi fått en långsiktighet i biogasfrågan då den är skattebefriad tio år framåt och då är det naturligt att vi går den vägen. Och biogas vill vi fortsätta använda”, säger Emma Lindström.

Läs mer: Allt du behöver veta om EU:s gröna taxonomi 

David Redin är transportchef för Arlas mjölkhämtning med ett 50-tal tankbilar som rullar mer eller mindre dygnet runt mellan gårdar och mejerier. Av dessa drivs fem av flytande biogas. Målet är att ha 15 tankbilar år 2024.

”Vi började använda biogas 2019, och planerar att öka antalet fordon under våren. Vi ser en enorm potential i biogas, som tillverkas genom att röta kogödsel från mjölkgårdar och sluter därmed det ekologiskt kretssystem, och vi vill öka den produktionen. Biogasproduktion från kogödsel minskar dessutom klimat- och miljöpåverkan från de gårdar som är anslutna”, säger han.

David Redin är orolig över hur biogas behandlas i utkastet av EU-taxonomin, där drivmedlet klassas som en övergångslösning som på sikt ska ersättas av el och vätgas.

”När vi såg utkastet till taxonomin tänkte vi: Hur ska det här gå ihop? Vi har råvaran i form av en restprodukt och en fungerande teknik. Vi har satsat på biogasen och den är en grund för att vi ska nå vårt mål för koldioxidneutralitet 2030. Så jag hoppas att regeringen driver på för att EU ska justera förslaget!”

Är eldrift eller vätgas ett alternativ för er?
”Eldrift använder vi i stadsmiljö men det är inte optimalt för våra längre transporter på grund av bristande batterikapacitet. Vätgas kan vara ett alternativ, men på tidigast en femårssikt”, säger David Redin. 

 

 


Innehåll från SenzaGenAnnons

Säkrare kemikalier utan djurförsök

Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.
Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Som innovativt bolag har SenzaGen utvecklat en teknologiplattform för att utvärdera om kemikalier kan orsaka allergiska reaktioner på hud eller i luftvägarna. Genom testerna kan företag i en rad olika branscher undvika allergiframkallande ämnen och sätta säkrare produkter på marknaden samtidigt som antalet djurförsök kan minskas. Metoden har rönt stort intresse och SenzaGen är mitt i en intensiv kommersialiseringsfas med fokus på marknadsföring och försäljning.

SenzaGen grundades 2010 som en avknoppning från Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet. Sedan dess har SenzaGen använt modern teknologi för att utveckla världens för närvarande mest träffsäkra tester i sin kategori och fokuserar på att skapa ett kunddrivet, lönsamt bolag. Ambitionen är att först etablera GARD®-teknologin i Europa och Nordamerika, för att därefter stegvis expandera till utvalda marknader i resten av världen, där intresse redan finns i Asien. Utvecklingen inom testindustrin går mot att ersätta djurförsök med djurfria testmetoder, vilket skapar stora marknadsmöjligheter för bolaget.

– Vår testmetod kombinerar genomiska data från mänskliga celler med maskininlärning vilket ger mycket bättre resultat än djurförsök. För närvarande kommer den största delen av våra intäkter från direktförsäljning men vi distribuerar även våra tester via samarbetspartners i Europa och USA, säger Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Lär dig mer om GARD®-teknologin här 

Snabb och kostnadseffektiv testmetod

SenzaGens primära marknader är läkemedelsindustrin, den medicintekniska industrin, kemikalieindustrin och den kosmetiskaindustrin. Inom alla dessa fyra industrier har stora globala kunder använt testmetoden, bland annat läkemedelsbolaget H. Lundbeck A/S och det medicintekniska bolaget Sonova.

– En av våra främsta konkurrensfördelar är att vår testmetod kan hantera de ämnen som traditionellt anses vara svårbedömda och därmed kan tillämpas på alltifrån kosmetika och rengöringsmedel till material såsom tyger, plaster och metaller. Testmetoden är dessutom snabb och kostnadseffektiv jämfört med djurförsök, vilket innebär att vi har ett väldigt attraktivt erbjudande, säger Axel Sjöblad.

Utökat erbjudande 

SenzaGen har fått positivt gensvar från kunder i många branscher då bolagets

tester hjälper dem att fatta rätt beslut redan tidigt i produktutvecklingsprocessen.

– På grund av marknadens efterfrågan och som komplement till GARD® med tester för hud- och luftvägsallergi, utökar vi vårt erbjudande med tester för irritation och korrosion från och med den 1 juli 2021. Det ökade testutbudet är en del av vår kommersialiseringsstrategi och i linje med vår mission att erbjuda de absolut bästa alternativa testerna till djurförsök inom ett antal olika områden. Redan i höst har vi för avsikt att ytterligare öka vårt testutbud, säger Axel Sjöblad.

Om SenzaGen:

SenzaGen är ett svenskt bioteknikbolag som erbjuder den senaste teknikens djurfria tester för att bedöma om kemikalier kan vara allergiframkallande. Med enastående hög träffsäkerhet möter GARD® behoven inom flera industrier och bidrar till att företag kan utveckla, producera och leverera säkrare, etiska och mer hållbara produkter. GARD®-testerna utförs i SenzaGens GLP-godkända laboratorium samt hos utvalda partners i Europa och USA. SenzaGen har sitt huvudkontor i Lund och dotterbolag i USA. SenzaGen är listat på Nasdaq Stockholm First North. Läs mer om SenzaGen här 

Mer från SenzaGen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SenzaGen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?