ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Energi

Tjäna pengar på solceller - steg för steg

  • På taket till Apotea i Morgongåva ligger 5 560 solcellsmoduler på en yta motsvarande 2,5 fotbollsplaner. Det ger en produktionskapacitet på 1,5 GWh. Foto: @imageAuthorName

Med egna solceller på taket minskar företagets behov av inköpt el, vilket sänker utgifterna. Det finns flera saker att tänka på för den som ska installera en anläggning.

Solceller är en långsiktig investering som håller i minst 30 år och både minskar företagets behov av inköpt el och höjer värdet på fastigheten.

I stort sett all kostnad ligger i installationen. En bra utgångspunkt är att prata med kommunens energi- och klimatrådgivare, vilket är gratis. Här är några andra tips från Solkompaniet.

1. Se på grundförutsättningarna

Finns det ett oskuggat tak? Finns det elförbrukning året runt? Om svaret är ja på båda frågorna så finns det goda förutsättningar för en solcellsanläggning.

2. Sök investeringsstöd 

Blankett finns hos Energimyndigheten men ansökan görs hos länsstyrelsen.

3. Gör en förstudie 

Om taket är platt med få skuggande objekt, som rör och takhuvar, gå vidare till punkt 4. Om taket är mer komplicerat, låt ett konsultbolag göra en förstudie. Konsulten kommer också att optimera anläggningen utifrån taket, elförbrukningen och gällande regelverk.

4. Bygglovsfrågan

Kolla med kommunen om det krävs bygglov. Förmodligen kommer reglerna kring bygglov att förenklas den 1 augusti. Men än så länge kan det krävas bygglov.

5. Välj installatör

Ta in offerter från olika installatörer. Se till att välja en installatör som är registrerad för elinstallationer hos Elsäkerhetsverket, har dokumenterad erfarenhet, goda vitsord och kvalitetsprodukter.

6. Solcellerna på plats

När anläggningen är byggd: ansök om elcertifikat hos Energimyndigheten.

7. För större anläggning 

För den som har byggt flera solcellsanläggningar eller en stor kan det vara bra att teckna ett serviceavtal, alternativt ha egen övervakning av solcellerna. (Di)

 

Källa: Solkompaniet

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies