1515

Tillverkningsindustrin utlovas gröna kreditgarantier

Regeringen beslutade i torsdags om att ge Riksgälden i uppdrag att ge ut statliga gröna kreditgarantier till stora klimatsatsningar. Förordningen träder i kraft från och med den 22 juni i år.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP)
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP)

Det sade finansmarknadsministern Åsa Lindhagen (MP) vid en pressträff tillsammans med näringsministern Ibrahim Baylan (S) på måndagsförmiddagen.

Regeringspartiernas beslut bygger på en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. Redan i budgetpropositionen för 2021 i höstas fanns föreslaget om statliga kreditgarantier till gröna investeringar med. 

Ministrarna angav att det är många företag som har visat intresse för denna typ av kreditgarantier som också är tänkt att säkra svensk konkurrenskraft i framtiden.

”Genom att staten står en del av risken blir det lättare för företagen att låna”, framhölls under måndagsförmiddagens presskonferens. 

Åsa Lindhagen tillade att det inte minst rör möjligheter till investeringar inom sådant som järn- och stålindustri för att göra dessa typer av industrier fossilfria.

Ibrahim Baylan noterade att tillverkningsindustrin står för omkring en tredjedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Enkom stålindustrin står för cirka 10 procent, om svensk stålindustri sätter en ny standard för branschen globalt kan det ge en effekt som är många gånger större än Sveriges totala utsläpp, sade han resonerande.

Han påpekade att investeringar som får gröna kreditgarantier väsentligt måste bidra till att uppnå uppsatta klimatmål. Garantierna kan ställas ut till investeringar där kapitalbeloppet för det garanterade lånet uppgår till minst 500 miljoner kronor och under en löptid om maximalt 15 år. Garantin får täcka högst 80 procent av det garanterade lånets belopp.

Det är Riksgälden som med hjälp av berörda myndigheter ska göra bedömningen om en industriinvestering uppfyller förutsättningarna för en garanti.

De gröna kreditgarantierna har utformats i enlighet med EU:s regler om statligt stöd.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?