1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Tillväxtanalys: ESG säger lite om företagens hållbarhetsarbete

Finansmarknadens hållbarhetsvärderingar, så kallad ESG, har inte de kvaliteter som krävs för att de ska kvalificera sig som ett mått på ett företags hållbarhetsrisker och möjligheter. 

ESG-värderingar är dessutom bara en drivkraft för ett litet fåtal bolags hållbarhetsarbete. De slutsatserna drar myndigheten Tillväxtanalys i en ny rapport.

Tillväxtanalys skriver att det är problematiskt att leverantörer av ESG-data viktar underliggande indikatorer olika vilket resulterar i att värderingarna av företag varierar kraftigt mellan värderare och beroende på bransch.

Tillväxtanalys anser också att det är ytterst oklart om de olika måtten som ESG-leverantörer använder mäter rätt saker. Enligt Tillväxtanalys finns det en stor risk att ESG-värderingar i huvudsak speglar hur väl företagen rapporterar sitt hållbarhetsarbete snarare än hur hållbar deras verksamhet är.

"Tidigare forskning har tittat mycket på om ESG-värderingar korrelerar med finansiella variabler som lönsamhet, större kassaflöden och annat. Forskningen har inte tittat så mycket på om ESG-värderingarna korrelerar med hållbarhet. Våra slutsatser är saker som branschen egentligen redan känner till. Och visst, det är svårt att definiera exakt vad som är hållbart för ett bolag, därför blir det ofta mycket fokus på redovisning och historisk data, säger Henrik Henriksson, analytiker på Tillväxtanalys, till Aktuell Hållbarhet.

Vad gäller ESG-värderingar som drivkraft för företagens hållbarhetsarbete berättar Tillväxtanalys att de företag som intervjuats i studien uppger att de inte oroas över ESG-värderingar och att det främst är krav från politiker, kunder och anställda som är de viktigaste hållbarhetsdrivkrafterna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?