1515
Annons

Textildamm ska bli möbler i ny H&M-satsning

H&M:s innovationslabb satsar på nya material som ska hjälpa bolaget att uppnå sina hållbarhetsmål. Klädbutiksjätten investerar i bland annat inredningspaneler av textildamm och golv av odlad betong.

Foto:Hasse Holmberg/TT

H&M HM B -1,82% Dagens utveckling har satt upp som mål att 2030 bara använda sig av återvunnet eller på annat sätt hållbart framtaget material. Men i och med att dessa material fortfarande är under utveckling startade bolaget för tre år sedan upp ett labb ämnat att fokusera på cirkulära innovationer.

”Många av materialen och teknikerna vi behöver finns inte kommersialiserade eller ens uppfunna än. Det vi gör i innovationslabbet är att söka upp företag, forskare, innovatörer, oftast ”start ups”, med bra idéer som vi startar samarbetsprojekt med”, säger Mattias Bodin, chef för H&M:s Cirkulation Innovation Lab. 

Under 2022 ska H&M satsa tre miljarder kronor i att minska sina utsläpp. Bolaget har tidigare bland annat investerat i textilåtervinningsbolaget Renewcell. Nu har klädbutiksjätten också inlett ett samarbete med danska Really, som använder textildamm från en textilåtervinningsanläggning för att producera produkter som kan komma att pryda H&M-butiker i framtiden. 

”De använder återvunnen textil för att tillverka panelerna som man kan använda i olika inredningsapplikationer”, säger Mattias Bodin.

H&M har också inlett ett samarbete med amerikanska Biomason, som utvecklat en process för att ta fram odlad cement genom att binda ihop olika material med mikroorganismer.

”Sedan driver vi också ett utvecklingsprojekt med Biomason, där vi tittar på att utveckla en golvplatta för butiksanvändning. Kanske med en annan storlek och visuellt uttryck. Det hoppas vi kunna installera i den första butiken i år”, säger Mattias Bodin.

Mattias Bodin uppger att H&M som företag och potentiell kund kan minska risken för nya bolag som utvecklar de material som kommer att behövas i framtiden.

”Från början handlar det om att testa produkterna för att se om de funkar som tänkt. Sedan måste det ske väldigt stora investeringar i industrialiseringen av nya material. Där har vi en investeringsdel inom H&M-gruppen som kan gå in och bli delägare och stötta med kapital.”


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?