Annons

Teknikbolaget gör plast av värdelös skogsråvara

Teknikbolaget Rencom har hittat ett sätt att utnyttja värdelös skogsråvara.

”I dag eldar vi upp det bruna i trädet, i stället kan vi göra om det till ett material som kan ersätta plast”, säger vd Christopher Carrick. 

Rencom startade 2017 med idén att att omvandla lignin från massabruk till biomaterial för att ersätta fossil plast.

”Vi skapar ett värde på ett material som annars bara skulle eldas upp”, säger vd Christopher Carrick.

Bolagets idé har väckt Energimyndighetens intresse och Rencom har nu fått 14 miljoner för att bygga en demonstrationsanläggning i Kista utanför Stockholm.

”Hittills har vi bara kunnat tillverka några hundra kilo, men det räcker inte. Nu ska vi kunna leverera tonvis med material”, säger teknikchef Johan Verendel. 

Demonstrationsanläggningen som ska stå klar i slutet av året gör det möjligt att leverera insatsvara till bland annat plastpåsar, jordbruksfilmer och smältlimmer. 

Bolagets tänkta kunder är leverantörer av plastråvara till plastindustrin.

”Vi har redan nu ett antal kunder som är intresserade och vill ha flera ton och det ska vi kunna leverera när anläggningen står klar”, säger Johan Verendel.

Bakom Rencom står vd Christopher Carrick tillsammans med fadern Dick Carrick och bland andra Giovanni Fili, vd för solcellsbolaget Exeger.

Hittills har ägarna investerat omkring 25 miljoner i bolaget, men med miljonerna från Energimyndigheten ska bolaget som i dag har omkring 15 anställda ta nästa steg.  

”Tanken är att det här ska vara grunden till en större anläggning som ska stå klar 2024”, säger vd Christopher Carrick.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?