”Det känns fantastiskt roligt. Detta är en portalaffär för Einride där vi genom vårt avtal och samarbete med Lidl nu tar första steget för att ta ut vår teknik i stadstrafiken i ett skarpt driftskontrakt”, säger Robert Falck, vd och medgrundare till Einride.
Han jobbade länge med teknikutveckling inom AB Volvo VOLV B +2,46% Dagens utveckling men hoppade av och startade 2016 Einride tillsammans med de två kompanjonerna Linnéa Kornehed och Filip Lilja. Visionen är att utmana Volvo och andra lastbilstillverkare genom att utveckla teknik och system för eldrivna, fjärrstyrda och på sikt helt autonoma lastbilar.
Det nya avtalet med Lidl innebär att Einride konverterar en konventionell lastbil från DAF för eldrift samtidigt som den förses med Einrides mjukvara för bland annat styrning och övervakning. Lastbilen ska sättas i trafik i Stockholm under hösten med målet att verifiera att transporterna både blir utsläppsfria samtidigt som de ska kunna bli billigare än med vanliga förbränningsmotorer.
”Förutsatt att tekniken fungerar så har vi också en avsiktsförklaring om att därefter elektrifiera och effektivisera transporterna för Lidl i Stockholm och övriga Sverige”, säger Robert Falck.
”Affären har en potential på flera hundra miljoner kronor över de fem åren.”
Se intervjun Di TV gjorde med Einrides vd i fjol
Lidl bekräftar samarbetet med Einride.
”En anledning är att vi har som mål att ha helt fossilfria transporter 2025 och bedömer att det kommer att kräva omfattande elektrifiering”, säger Carl Ceder, logistikchef på Lidl Sverige.
En annan drivkraft för samarbetet med det lilla svenska teknikbolaget är att Lidl också tror att transporterna står inför en revolution med mycket mer automatisering och fjärrstyrda lastbilar där det finns mycket stor potential för effektiviseringsvinster.
”Einride ligger just nu i frontlinjen och vi testar redan deras obemannade ellastbil på vårt centrallager i Halmstad. Och vi tror att den här spännande tekniken stegvis kommer att kunna rullas ut i stor skala och då stärka vår konkurrenskraft”, säger Carl Ceder.
För att finansiera utvecklingen har Einride hittills tagit in runt 350 Mkr via emissioner. Riskkapitaljätten EQT och telekomkoncernen Ericsson är några tungviktare som gått in som delägare i Einride. Ambitionerna är högtflygande med sikte att bygga Einride till en global storspelare.
”Coronapandemin och nedgången i ekonomin kan självklart påverka även oss. Men vi har en rad nya avtal på gång och ser 2020 som året då vi får vårt stora kommersiella genombrott”, säger Robert Falck.