ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Teknik för att fånga in koldioxid testas i Stockholm

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholm Exergi ska installera en testanläggning för Beccs – avskiljning och lagring av CO2-utsläpp från förbränning av biomassa – vid biokraftvärmeverket KVV8 i Värtan. Det är enligt bolaget ytterligare ett steg mot att en kolsänka i Stockholm. 

På taket ovanpå kraftvärmeverk 1 i Värtan ska Stockholm Exergi placera en anläggning som ska kunna ta ut och leda bort rökgaser från kraftvärmeverk 8. Enligt plan ska testanläggningen vara redo för start till oktober, då bolaget ska dra igång ett åtta månader långt testprogram. 

”Vi vet att tekniken fungerar och vi vet att den behövs. Nu måste vi utvärdera hur man integrerar och kör en sån här anläggning på bästa sätt. Förhoppningen är att det kommer styrmedel som stöttar en sån här anläggning storskaligt”, säger Fabian Levihn, ansvarig för forskning och utveckling vid Stockholm Exergi och forskare i industriell ekonomi på KTH. 

Tekniken som kallas för Beccs – Bio Energy Carbon Capture and Storage – innebär att koldioxiden fångas in ur rökgaserna efter förbränning av biobränslen, där den sedan komprimeras till flytande form och lagras i underjordiska bergsformationer. 

Under testperioden kommer endast 700 kilo CO2 att fångas in per dag, och ingenting kommer att lagras. 

Testanläggningen i Värtan förväntas trots det bli den största i sitt slag i världen, enligt Stockholm Exergi. 

Testerna beräknas kosta minst 2,5 miljoner kronor att genomföra. Stockholm Exergi kommer dock att söka extra anslag från de 100 miljoner kronor som regeringen nyligen fattade beslut om ska gå till satsningar på negativa utsläpp.

”Vi hoppas kunna genomföra fler tester och analyser för att snabba på arbetet mot en fullskalig anläggning”, säger Fabian Levihn. 

Stockholm Exergi uppger att man valt en teknik som kallas för Hot Potassium Carbonate (HPC). Den anses bäst uppfylla krav på energieffektivitet, miljövänlighet, låg risk och ska därtill ha god möjligheter att skalas upp till full skala. 

Efter maj månad, då testperioden ska vara avslutad, finns tre alternativ framåt. Antingen installerar Stockholm Exergi en anläggning i full skala – som i så fall förväntas fånga in 0,8 miljoner ton koldioxid per år. Eller så fattar man beslut om en demoanläggning som fångar in 5 procent av den fulla kapaciteten. 

”Har vi ingen finansiering så kan vi inte göra någonting av det. I så fall får vi pausa och vänta på att omvärlden kommer ikapp”, säger Fabian Levihn. 

För att en anläggning i full skala ska bli verklighet krävs inte bara finansiering. En utmaning att lösa är lagring av CO2. Sedan länge ser Norge ut att vara bästa alternativet, och diskussioner förs löpande med Equinor.

”De är huvudman för det norska lagringsprojektet och har lång erfarenhet av hur det fungerar. De är en naturlig part i dag.”

Beccs – avskiljning och lagring av CO2 – beräknas i full skala kosta 1000 kronor per ton koldioxid i ett initialt skede. Stockholm Exergi har gjort ett inspel till regeringskansliet om den klimatpolitiska vägvalsutredning för negativa utsläpp som ska vara klar i januari 2020.

”Ju fler aktörer som delar på infrastrukturen, desto billigare kan vi förvänta oss att de blir. Det finns stor potential att få ned kostnaden ytterligare”, säger Fabian Levihn. 

En anläggning i full skala skulle enligt Stockholm Exergi kunna vara igång kring 2025. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer