1515
Annons

Sydkoreas nya energisatsning: solblommor

Sydkorea har hittat ett nytt sätt att tackla kritiken mot att förnybara energikällor påverkar naturupplevelsen. Nu bygger landet en av världens största solparker - i form av blommor på vatten.

Flytande solpaneler på ytan av Hapcheon-dammen i Sydkorea.
Flytande solpaneler på ytan av Hapcheon-dammen i Sydkorea.Foto:SeongJoon Cho/Bloomberg

92.000 solpaneler i form av plommonblommor flyter på ytan av en reservoar i Sydkorea. Idén med projektet är att visa hur länder som saknar större lediga markytor kan övervinna hindret och satsa på förnybar energi, rapporterar Bloomberg.

De 17 jätteblommorna på den 12-mil långa Hapcheon-dammen kan generera 41 megawatt, tillräckligt mycket energi för att driva 20.000 hem, enligt Hanwha Solutions Corp som byggde anläggningen.

Sydkoreas industrialiserade ekonomi är starkt beroende av importerade fossila bränslen. I ett land som har haft en eftersläpning när det gäller att ta till sig förnybar energi är solcellsanläggningen, som också är en av världens största, ett stort steg. 

”Sydkorea behöver en enorm mängd förnybar energi för att nå sitt klimatmål, och flytande solenergi kan vara en del av lösningen”, säger Kim Jiseok, en klimat- och energiansvarig specialist på Greenpeace Korea, till Bloomberg. Detta eftersom det möter mindre motstånd från invånarna och inte använder mark. 

Enligt Bloomberg har flytande solpaneler blivit allt mer populärt, särskilt i Asien. Från Sydkorea och Singapore, där den mesta tillgängliga marken för storskaliga solcellsanläggningar redan har överlåtits till byggnader eller jordbruk, till Thailand som förra året byggde världens största flytande solhybridsystem.

”Flytande solenergi är ett populärt alternativ i länder som Sydkorea, där markregler och prissättning samt lokal opposition har gjort det allt svårare att bygga projekt i nyttoskala”, säger Ali Izadi-Najafabadi, analytiker på BloombergNEF. 

Även Singapore har startat en 60-megawatt-anläggning. Indien planerar att till 2023 färdigställa sin enorma anläggning på 600 megawatt. 

”För vattenreservoarägare är flytande solenergi dubbelt attraktiv eftersom den tillför en ny intäktsström, samtidigt som den minskar avdunstning.”, säger Ali Izadi-Najafabadi. 

Flytande projekt gynnas vanligtvis av en enklare anslutning till elnätet, antingen via en befintlig länk från ett vattenkraftverk eller för att reservoaren eller dammen ligger nära ett tätortsområde. Solcellspaneler kan också hjälpa till att begränsa algblomningen, medan vattnet hjälper till att hålla panelerna svala i varma klimat, vilket ökar deras effektivitet.

Däremot är projekten dyra. På grund av behovet av flöten, förtöjningar och mer motståndskraftiga elektriska komponenter anses flytande system vara cirka 18 procent dyrare än landsbaserade, enligt Världsbanken. Men ett incitament för samhällena att bygga solenergiparker på vatten, även om det är dyrt, är att projekten ger fler jobb, något man sett bland annat i samband med projektet i Hapcheon-reservoaren.

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera