ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Swedbankchefer efterlyser grön finanspolitik

  • Swedbanks chefekonom Anna Breman och dess prognoschef Andreas Wallström. Foto: Jesper Frisk

Finanspolitiken bör ändras för att underlätta satsningar på grön infrastruktur och en energiomställning från fossila bränslen, skriver två Swedbankchefer på Dagens Nyheters debattsida.

Bankens chefekonom Anna Breman och dess prognoschef Andreas Wallström vill att regeringen driver frågan att EU-länder ska kunna göra undantag från treprocentsregeln för underskott i offentliga finanser när de använder upplånade pengar till satsningar på klimatomställning.

Breman och Wallström efterlyser regeländringen mot bakgrund av en väntad avmattning i den globala ekonomin, som kan få konsekvenser för svensk ekonomi.

De vill även att Riksbanken undersöker möjligheterna att köpa så kallade gröna obligationer, och att regeringen är öppen för att utöka och påskynda Riksgäldens pilotprojekt med gröna statsobligationer i Sverige.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer