ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Swedbank: Miljöteknik till Kina och Indien stor möjlighet för svenska exportföretag

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt beräkningar som Swedbank Makroanalys presenterar i en rapport om klimatomställning i Kina och Indien finns stora framtida exportmöjligheter för svenska miljöteknikföretag.

”Sverige kan öka sin export till Kina och Indien med cirka 177 miljarder kronor mellan 2019 och 2030 som följd av ökad miljörelaterad varuexport. Det bygger på att Sverige tar marknadsandelar inom miljörelaterad varuexport och att vår andel av dessa länders import ökar med 10 procent”, skriver Swedbank i analysen.

I dag orsakar Kina och Indien tillsammans 35 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. För att nå de globala klimatmålen i Parisavtalet krävs en betydande omställning. 

De båda länderna har redan bundit sig till klimatmål som innebär att produktionen av förnybar energi kommer att öka kraftigt, en utveckling som redan påbörjats. Därtill fortsätter urbanisering och framväxt av hållbara städer, vilket skapar ytterligare behov av investeringar. Swedbank menar att det är denna utveckling som skapar betydande exportmöjligheter för svenska företag.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer