1515
Annons

Sweco-toppen: Tempot i hållbarhetsarbetet måste öka

Tempot i kampen för hållbarhet måste öka, anser Ann-Louise Lökholm Klasson, vd på teknikkonsultjätten Sweco Sverige som nu växlar upp det interna arbetet på området. 

”Det handlar om hur man gör för att nå målet och det måste genomsyra allt vi gör.”

Foto:Jack Mikrut

”Det pågår väldigt mycket arbete. Vi ser över alla våra regelverk och ser till att de stämmer med våra mål. Vi trimmar organisationen och ledningen med diverse beslut för att kunna genomföra de här förändringarna”, säger Ann-Louise Lökholm Klasson. 

Hon har initierat ”Hållbarhet 2.0” som går ut på att Sweco SWEC B +0,35% Dagens utveckling Sverige har satt upp mål i det interna arbetet som ska göra dem koldioxidneutrala till 2040. De håller även på att kartlägga deras koldioxidutsläpp för att därefter kunna vidta fler åtgärder.  

Alla medarbetare i Sweco Sverige går en intern kurs företaget tagit fram för att hållbarhetsarbetet ska finnas i hela företaget och nå ut till kunderna.

”Oavsett vilken roll du har så ska du vara med och bidra till den här fortsatta utvecklingen”, säger hon.  

För att driva på arbetet ytterligare har bolaget även satt in extra hållbarhetsansvariga på fler nivåer än tidigare och dessutom tagit fram något de kallar för Hållbarhetssolen. Det bygger på agenda 2030 och innebär att för varje uppdrag hos kunderna kan man kartlägga vilka mål man tillsammans ska nå och arbeta med i just det uppdraget. 

”Det stora som vi gör är våra 32.500 uppdrag och det är våra 6.000 konsulter som är där ute som ska göra det stora jobbet. Att vi möter våra kunder på flera nivåer i hållbarhetarbetet gör att vi även kan vara med och påverka på flera nivåer”, säger Ann-Louise Lökholm Klasson. 

Enligt henne handlar det inte bara om att sätta ett mål, utan att det måste bil en faktisk skillnad och att tempot måste växlas upp. 

”Det får inte finns ett glapp mellan det externa budskapet kontra det interna. Det behövs en transparens där emellan och att det är tydligt att vi håller vad vi har lovat till våra medarbetare som har stora förväntningar på att få vara med och bidra och att det verkligen händer något”. 

Just att arbetet måste gå snabbare och att det i dagsläget finns det en tröghet anser Ann-Louise Lökholm Klasson är de av de största svårigheterna. 

”Det är klart att det finns en tröghet när vi sitter i långa uppdrag eller i stora upphandlingar som ser ut på ett visst sätt där det kanske inte finns utrymme för att hantera vissa frågor. Det är också så klart en tröghet i större organisationer att nå ut”, säger hon. 

Kostnadsmässigt behöver omställningen inte tömma kassan, så länge man agerar snabbt, fortsätter hon. 

”Vi ser att man kan reducera koldioxidutsläppen ganska rejält utan ökade kostnader om vi gör rätt val tidigt i processen. Det handlar om att se på saker över livslängden för att säkra att vi gör rätt val. Det behöver det inte bli så mycket dyrare. Ska vi ned till nollan, då blir det dyrare. Å andra sidan, om vi inte agerar så blir det väldigt dyrt. Så det beror på hur man väljer att se på plånboken”, säger Ann-Louise Lökholm Klasson. 

På frågan om människor över lag hänger med i de snabba förändringarna som ska göras, svarar Ann-Louise Lökholm Klasson att man i flera fall sitter kvar i gamla strukturer som stoppar upp tempot, men att man till stor del är med på tåget, i alla fall i arbetslivet. 

”Privat så är det en annan fråga. När man kommer nära sig själv och inte kan åka i bilen som man vill ha eller flyga som man vill. På så sätt kanske det har sprungit iväg fortare än vi klarar av. Å andra sidan har vi inte tid att vänta”, säger Ann-Louise Lökholm Klasson. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?