1515

Sweco: Den stora världsomställningen pågår nu

Sweco och Stora Enso hör till de bolag, investerare och städer som på torsdagen krävde högre klimatambitioner från EU. 

”Det har kommit till ett läge där vi måste stå upp för våra värderingar”, säger Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar. 

Bland företagen i initiativet ”Step Up Now” finns Stora Enso, Danfoss, Ørsted, Sweco SWEC B 0% Dagens utveckling and Unilever, vilka tillsammans med städer som Bryssel och Bristol nu höjer rösten för att EU ska agera starkare på klimatområdet. Förhoppningen är att medlemsländerna ska kunna enas om mål som ligger i linje med vad forskarna säger krävs för att undvika en farlig uppvärmning. 

”Den vetenskapliga basen har förnyats i och med den senaste IPCC-rapporten. Det leder till att vi måste ta hårdare tag. Gör man det så finns det många affärsmöjligheter. Vi vill ha en tydlighet och en klarhet så att vi kan hjälpa våra kunder med den omställningen och räkna på investeringarna som krävs”, säger Andreas Gyllenhammar. 

Hittills har 45 företag, städer och regioner ställt sig bakom uppropet. 

Ni ställer er helt enkelt bakom EU-kommissionens förslag om nettonoll i utsläpp till 2050?
”Det kan man säga. Den nya strategin är väldig bra och tydlig, men den måste operationaliseras. Så det handlar om att länderna måste skärpa sina nationella klimatplaner, vilka nu inte ligger i linje med den nya strategin.”

Den här typen av upprop kommer mer eller mindre hela tiden. Vad betyder det egentligen?
”Jag håller med om det. Men Sweco har inte för vana att skriva på sådana här, vi är rådgivare och inte aktivister. Vi tycker inte någonting, men vi rådger gärna i omställningen. Men det kommer till ett läge där vi måste stå upp för våra värderingar och hjälpa till med att tolka vetenskapen i vad den betyder för företag. Vi ser att de klimatlöften som länderna och de förhandlande parterna har lovat inte räcker till för att nå den omställning som krävs. Det gjorde att vi bestämde oss för att ta ställning”, säger Andreas Gyllenhammar.

Närvaron av svenska företag har varit förhållandevis låg under klimatmötet i Katowice. Andreas Gyllenhammar tycker att fler ansvariga på plats borde ta del av de frågor om möten som avhandlas.

”För mig handlar det om att vi kan bidra. The Nordic Way är ett varumärke här, vi är duktiga på klimat. För oss handlar det också om att förstå vilka aktörer som kommer att agera. Det här är den stora världsomställningen. I vilken ordning tas den och vilka regler kommer att gälla? Det är ytterst relevant för svenska företag.”

Varför är inte fler här, tror du?
”Jag tror att många svenska företag inte vet hur man ska navigera på klimattoppmötena. Det är komplicerade tillställningar. En del är rena förhandlingar och de tar ganska lång tid att förstå och avkoda. Sen är det den andra delen, arenan som liknar Almedalen där man kan sända sitt budskap. Men det är ganska kaotiskt de här två veckorna.”


Innehåll från SkogsindustriernaAnnons

Minskat skogsbruk kan ge ökade utsläpp

Ökade fossila utsläpp – både på lång och kort sikt.

Resultaten av ett minskat skogsbruk i Sverige skulle kunna få stora konsekvenser.

Det framkommer av den nya rapporten ”The forest carbon debt illusion”.

Ny rapport: Utsläppen ökar om skogsbruket minskar 

I debatten om skogen hävdar bland andra EU:s Joint Research Center och Chatham House att skogsbruk leder till ökade koldioxidutsläpp på kort sikt. Det här grundar sig på ett synsätt där skogsnäring och skogsbruk ofta betraktas isolerade från resten av värdekedjan. 

Det räcker inte, menar Peter Holmgren, tidigare chef för FAO:s globala klimatarbete och idag rådgivare inom hållbar utveckling: 

– För att kunna dra korrekta slutsatser om vi får ökade eller minskade koldioxidutsläpp genom skogsnäringen måste vi se till helheten. Vi behöver jämföra scenarier som spänner från ett aktivt till ett inaktivt skogsbruk och så långt möjligt använda data från verkligheten, säger han. 

”Mängden koldioxid skulle öka”

I rapporten ”The forest carbon debt illusion”, har Peter Holmgren därför analyserat hur olika nivåer av skogsbruk i Sverige påverkar kolflöden och koldioxidkoncentrationen i atmosfären. 

– Slutsatsen är att mängden koldioxid skulle öka i atmosfären om vi minskar vårt skogsbruk. Det är inte så sensationellt sett i ett längre perspektiv, eftersom de flesta är överens om att en obrukad skog varken levererar virke till förnybara produkter eller klarar att behålla allt kol som lagras in. Men det viktiga är att det även gäller i det korta perspektivet. Minskar vi användningen av skog ökar användningen av fossilbaserade material och då ökar de totala utsläppen. En tillfälligt ökad kolinlagring i skogen klarar inte att kompensera för detta, säger Peter Holmgren. 

Skogen – en del av lösningen

Magnus Berg, chef för näringspolitik på Skogsindustrierna, menar att slutsatserna i rapporten är viktig för alla som vill se en omställning från fossilt till förnybart, för alla som vill agera för ett mer hållbart samhälle redan idag. 

– Rapporten visar svart på vitt att skogen är en stor och viktig del av lösningen, både idag och i framtiden. Jag hoppas nu att våra politiker vågar fatta tydliga och snabba beslut för en växande bioekonomi som också leder till mindre koldioxid i atmosfären.

Den svenska skogens klimatnytta kommer alltså från två håll. Dels från att skogen sedan lång tid, genom aktiv skötsel, växer allt bättre och lagrar in alltmer kol. Dels från de produkter som kommer ur skogsråvaran – plankor, brädor, papper, kartong och bioenergi från restprodukterna. Produkter av skogsråvara har gjort att Sverige i snabb takt kunnat minska sitt fossilberoende.

Behov av fler vetenskapliga studier

Ambitionen med rapporten har varit att bredda perspektivet, att lämna diskussionen om enskilda avverkningar och istället ta in hela effekten av ett aktivt skogsbruk och träbaserade produkter. 

– Peter Holmgrens analys pekar på behovet av fler vetenskapliga studier av skogssektorns klimatpåverkan, där man väger in hela värdekedjan, inklusive konsekvenser för samhället i stort. En del av dagens tongivande forskning behandlar skogen som en isolerad ö när den istället ska ses som en integrerad del i den förnybara, biobaserade ekonomin, säger Magnus Berg.

Ny rapport: Utsläppen ökar om skogsbruket minskar 

Mer från Skogsindustrierna

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skogsindustrierna och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?