1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Sveriges första taxonomianpassade fastighetslån har tecknats

En ny kontorsfastighet i Solna blir den första fastigheten i Sverige som beviljas ett lån anpassat efter EU-taxonomin.

Fastigheten Signalen 3 i Solna blir den första fastigheten i Sverige som beviljas ett taxonomi-anpassat lån.
Fastigheten Signalen 3 i Solna blir den första fastigheten i Sverige som beviljas ett taxonomi-anpassat lån.Foto:Fabege

Fabege meddelar i dag att företaget tecknat ett taxonomi-anpassat lån från Handelsbanken. Enligt fastighetsbolaget är lånet det första av sitt slag i Sverige. För att få ta lånet har Fabege genomfört en analys kring ”materiella klimatresiliensrisker” för den berörda fastigheten gällande översvämningar, markerosion, värmelaster, kraftiga väderfenomen och stormar. 

Fabege har har också utrustat fastigheten med ett system för automatisering och fastighetsstyrning och energideklarerat fastigheten till nivå A, en nivå som bara 1,2 procent av Sveriges kontorslokaler lyckades uppnå vid utgången av år 2020. 

Handelsbankens krav på taxonomilån omfattar också krav på att verksamheter bedrivs i enlighet med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter som också inkluderar ILO:s kärnkonventioner.  Handelsbanken tror på en snabb utveckling av nya taxonomi-anpassade finansieringsinstrument den kommande tiden. 

”Taxonomin och närliggande regelverk klassificerar och ställer krav på aktiviteter avseende koncernrapportering samt möjlighet till grön finansiering. Via dessa regelverk EU inför, som påverkar investerare, företag och finansiella institutioner, siktar Kommissionen på en snabb omställning av marknaden och kommande tolv månader kommer vi att se en snabbt ökande aktivitet i gröna finansieringsstrukturer som anpassar sig efter taxonomin,” säger Tobias Lindbergh, ansvarig för hållbar finansiering på Handelsbanken, i en kommentar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?