Hoppa till innehållet

Annons

Sverige ska bli ledande inom elflyg – Eneroth tillsätter utredning

Regeringen vill göra Sverige till en ledande nation inom elflygsutveckling. Trafikverket har nu fått i uppdrag att göra det enklare för svenska företag och forskare att driva innovation inom området. 

Heart Aerospace, med vd Anders Forslund, är en av de svenska uppstickarna inom elflygsutveckling. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill göra det enklare för bolag och forskare att hitta medel för att driva utvecklingen framåt.
Heart Aerospace, med vd Anders Forslund, är en av de svenska uppstickarna inom elflygsutveckling. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill göra det enklare för bolag och forskare att hitta medel för att driva utvecklingen framåt.

”Det här är en tydlig signal om att nu satsar vi på forskning inom elflyg och att jag vill se en grön industriell revolution där vi inte bara utvecklar elfordon utan också elflyg”, säger Tomas Eneroth.

Regeringen stöttar redan i dag elflygsutvecklingen på flera olika, bland annat genom innovationsmyndigheten Vinnova, och Trafikverksmedel. Ett exempel på ett lyckat projekt som finansierats av Vinnova är ”Elise - Elektrisk lufttransport i Sverige”, som är ett samarbete mellan en lång radda universitet och företag, och med tungviktare som Saab, GKN Aerospace och Swedavia i projektets advisory board. 

Projektet har bland annat resulterat i elflygsuppstickaren Heart Aerospace, som bland annat lockat investerare som Bill Gates klimatfond Breakthrough Energy Ventures. Bolaget har dessutom fått in en stororder från flygjätten United och dess partner Mesa på 200 elflygplan.

Men även om man emellanåt får till en fullträff så upplever branschen att det är oklart hur man söker medel och var. Det är den spretigheten som infrastrukturministern nu vill göra något åt. Trafikverket får nu i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur stödet till forskning och innovation på elflygsområdet kan utvecklas, samordnas och organiseras.

”Utgångpunkten är att Trafikverket tillsammans med flygets aktörer och forskning tittar på vad som är den bästa strukturen framöver. Vi måste framför allt få till en samordnad variant så det blir lättare att rikta medel. Jag är angelägen om att vi stöttar elflyget ordentligt och vi måste ju veta att pengarna hamnar där”, säger Tomas Eneroth.

Hur lång tid räknar du med att det tar att låtgärda de problem som finns när Trafikverkets utredning redovisas i sommar?
”Min förhoppning är att Trafikverket kan komma med förslag på enkla strukturförändringar som gör det enklare att kanalisera resurser. i så fall kan det bli aktuellt redan under hösten.”

Vad tror du om Sverige möjlighet att få en framskjuten position inom elflygsutvecklingen?

”Vi har ett gediget flygkunnande och vi är ett av få länder i världen som har kapacitet att bygga stridsflyg. Låt oss nu säkerställa att både forskning, utveckling och till och med produktion kan ske i Sverige. Det här är lika mycket en klimatsatsning som en industriell och näringspolitisk satsning.” 

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 15 juni 2022.

Innehåll från Volvo LastvagnarAnnons

Med gas i tanken kör tunga transporter fossilfritt redan idag

Bästa drivmedlet för långtradare är flytande biogas som görs på gödsel. Fossilfritt, förnyelsebart och fjärrgående.
Bästa drivmedlet för långtradare är flytande biogas som görs på gödsel. Fossilfritt, förnyelsebart och fjärrgående.

Parallellt med elektrifieringen har Volvo Lastvagnar utvecklat en teknik som gör det möjligt att köra tunga transporter på fossilfritt, förnyelsebart bränsle redan idag. Helt utan batterier. Det är flytande gas i kombination med en drivlina baserad på dieselmotorteknik som är nyckeln. 

Visst har gasdrivna fordon funnits länge, men skillnaden här är att gasen är flytande. Den kyls ned till -162 grader för att övergå till vätska. Därmed minskar gasen så mycket i volym att lastbilens tank kan rymma tillräckligt med bränsle för tunga och långväga transporter. 

En tankning räcker för en 64-tons lastbil under en hel arbetsdag, och räckvidden är upp till 100 mil. 

Verkningsgraden är i princip densamma som för diesel med den stora fördelen att godstransporten kan ske med låga CO2-utsläpp.

Störst vinst med gödsel

Lastbilarna drivs med flytande biogas (LBG) men det går även att köra på flytande naturgas (LNG). 

– Störst miljövinst får man med biogas gjord på gödsel – det blir dubbelt bra, säger Volvo Lastvagnars miljöchef Lars Mårtensson. Förutom fossilfria transporter så läcker inte gödseln metan till atmosfären, och metan är en kraftig växthusgas, fortsätter han.

Ytterligare en fördel är att biogas kan produceras inhemskt och då minskar Sveriges beroende av importerad olja och gas.

Unik teknik

Volvo Lastvagnar har utvecklat en teknik de är ensamma om i världen, där gasen driver en kompressionsmotor baserad på dieselmotorteknik. Innovationen innebär hög verkningsgrad, bra vridmomentet och upp till 500 hästkrafter i de största modellerna. 

Hur är det då med tankställen, går det att hitta flytande gas överallt?

– Ja, i princip, säger Lars Mårtensson, redan idag finns 29 tankställen för biogas i Sverige, utspridda över hela landet från Luleå till Malmö.

Läs mer om Gasdrivna lastbilar här

Nätverket växer

Nätverket av tankstationer för gas växer över hela Europa och stöds av EU. Det innebär att LBG och LNG har en enorm potential som alternativ till diesel i tunga lastbilar, även för internationella fjärrtransporter.

För att få gasen att tända i kompressionsmotorn krävs ett tändmedel, som antingen kan vara HVO eller diesel. Mängden tändmedel som behövs utgör cirka fyra procent av den totala bränslemängden.

Läs mer om Tankställen för flytande gas här

Snabbfakta: 

* Volvos gasdrivna lastbilar som körs på biogas (LBG) och HVO som tändmedel minskar CO2-utsläppen med 100 procent. Vid användning av fossil naturgas (LNG) minskar CO2-utsläppen med upp till 20 procent jämfört med diesel. Detta avser ”tank till hjul”. 

* Multiplicera kilopriset för gas med 0,72 för att jämföra dieselpriset. 

* Idag rullar det mer än 600 lastbilar på flytande fas från Volvo på vägarna i Sverige. 

* Upptäck gaslastbilen - en dieseltank på en lastbil är fyrkantig, en gastank är cylindrisk. Det är den enda skillanden som syns utifrån. 

Mer från Volvo Lastvagnar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volvo Lastvagnar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera