”Det här är en tydlig signal om att nu satsar vi på forskning inom elflyg och att jag vill se en grön industriell revolution där vi inte bara utvecklar elfordon utan också elflyg”, säger Tomas Eneroth.
Regeringen stöttar redan i dag elflygsutvecklingen på flera olika, bland annat genom innovationsmyndigheten Vinnova, och Trafikverksmedel. Ett exempel på ett lyckat projekt som finansierats av Vinnova är ”Elise - Elektrisk lufttransport i Sverige”, som är ett samarbete mellan en lång radda universitet och företag, och med tungviktare som Saab, GKN Aerospace och Swedavia i projektets advisory board.
Projektet har bland annat resulterat i elflygsuppstickaren Heart Aerospace, som bland annat lockat investerare som Bill Gates klimatfond Breakthrough Energy Ventures. Bolaget har dessutom fått in en stororder från flygjätten United och dess partner Mesa på 200 elflygplan.
Men även om man emellanåt får till en fullträff så upplever branschen att det är oklart hur man söker medel och var. Det är den spretigheten som infrastrukturministern nu vill göra något åt. Trafikverket får nu i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur stödet till forskning och innovation på elflygsområdet kan utvecklas, samordnas och organiseras.
”Utgångpunkten är att Trafikverket tillsammans med flygets aktörer och forskning tittar på vad som är den bästa strukturen framöver. Vi måste framför allt få till en samordnad variant så det blir lättare att rikta medel. Jag är angelägen om att vi stöttar elflyget ordentligt och vi måste ju veta att pengarna hamnar där”, säger Tomas Eneroth.
Hur lång tid räknar du med att det tar att låtgärda de problem som finns när Trafikverkets utredning redovisas i sommar?
”Min förhoppning är att Trafikverket kan komma med förslag på enkla strukturförändringar som gör det enklare att kanalisera resurser. i så fall kan det bli aktuellt redan under hösten.”
Vad tror du om Sverige möjlighet att få en framskjuten position inom elflygsutvecklingen?
”Vi har ett gediget flygkunnande och vi är ett av få länder i världen som har kapacitet att bygga stridsflyg. Låt oss nu säkerställa att både forskning, utveckling och till och med produktion kan ske i Sverige. Det här är lika mycket en klimatsatsning som en industriell och näringspolitisk satsning.”
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 15 juni 2022.