Är större alltid bättre? Kanske inte, men när det gäller vindkraften blir svaret ett rungande ja. Med högre höjd når vindsnurrorna både starkare och jämnare vindar, och kan generera mer energi eftersom de har större rotorblad. Dessutom är det generellt billigare att bygga en stor än flera små.
Ett tag stoltserade Göteborg med landets högsta vindkraftverk, som i sann Göteborgsanda döptes till Big Glenn. Det mätte 145 meter under sin livstid, men togs ner 2018 på grund av för låg effekt.
Sedan det byggdes 2011 har teknikutvecklingen gått framåt i rasande tempo. Det som byggs i dag producerar tre gånger så mycket el som det som byggdes 2015, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.
I dag ligger Sveriges högsta vindkraftverk på Björnberget i Ånge kommun. Där byggs just nu en park med kraftverk som är 220 meter höga.
Sedan den här artikeln skrevs har det kommit till Di:s kännedom att vindkraftparken på Aldermyrberget sydväst om Piteå återigen tagits i drift efter att ett av kraftverken välte 2020. Orsaken var att av rotorbladen lossnat, och kort därpå beslutade leverantören Vestas att ta hela parken och ytterligare 134 vindkraftverk av samma modell ur drift. Men nu tronar återigen 230 meter höga vindkraftverk på platsen, meddelar bolaget WPD, som också uppger att parken invigs i juni 2022.
Flera högre är också planerade. Stena Renewable Energy vill bygga en park i Skäckarp i Ljungby kommun med vindkraftverk på 270 meter och vindkraftsjätten OX2 OX2 -1,13% Dagens utveckling planerar en park med 280 meter höga vindkraftverk vid Grubban, nordväst om Ljusdal. Ännu högre blir det om vi förflyttar oss till havs. I havet söder om Ystad planerar nämligen OX2 en park med 370 meter höga snurror.
Varken Stenas eller OX2:s projekt har än så länge fått klartecken att byggas, utan är inne i olika stadier av tillståndsprocesser. Grönt ljus har däremot RISE och Skellefteå Krafts vindkraftscenter i Uljabuouda, Arjeplogs kommun, fått. På kalfjället 760 meter över havet ligger redan en vindkraftspark som sträcker sig ytterligare 125 meter över markytan. Men det kan bli betydligt högre – det finns nämligen tillstånd att bygga kraftverk som mäter 330 meter. I nuläget finns dock inga konkreta planer på att bygga så högt.
”Jag tror att de som byggs härnäst snarare blir 120 meter, men vi ville söka tillstånd för flera år framöver och då tog vi marginal för att de kan bli högre”, säger Stefan Skarp, chef för vindkraft på Skellefteå Kraft.

Så hur står sig Sveriges vindkraftverk med världens högsta? Faktum är att vi inte ligger särskilt långt efter grannlandet Danmark, som intagit förstaplatsen med ett drygt 271 meter högt vindkraftverk i Thy på landets västkust. Det är Siemens Gamesa som står bakom bygget, och de planerar att bygga ett ännu högre (278 meter) vid Danmarks nationella testcenter i Østerlid.
”Men notera att höjden på turbinerna i Østerlid normalt sett är högre än de som sedan placeras till havs”, uppger Sanne Frimor Petersen, kommunikationschef för Siemens Gamesa Renewable Energy i Danmark, och hänvisar till bland annat miljöhänsyn.
Den nationella stoltheten, vindkraftsproducenten Vestas, vill förstås inte ligga långt efter.
”Så fort vår prototyp V236 installeras senare under 2022 kommer det bli den högsta, med en topphöjd på 280 meter”, uppger John Wawer, kommunikationsansvarig för Vestas i norra och centrala Europa.