1515

Sverige missar miljömål – kostar 56 miljarder om året

Tusentals liv och miljarder kronor går varje år till spillo på grund av luftföroreningar. För att få bukt med problemet behöver svenska företag och samhället fortsätta att vara mer restriktiva med sitt resande, även efter att pandemin är över. Det menar Daniel Nilsson, Miljö- och hälsokonsult på stiftelsen Ramboll.

Avgaser från bilarna och partiklar som slits upp på vägarna orsakar luftföroreningar.
Avgaser från bilarna och partiklar som slits upp på vägarna orsakar luftföroreningar.Foto:Anders Wiklund/TT

Luftkvalitén i 29 svenska städer höll under 2019 inte måtten för det godtagbara antalet partiklar, enligt miljömålet ”Frisk luft” som satts av regeringen. Värst var luften i Norrköping, Göteborg och Stockholm. Det framkommer i en ny rapport från Ramboll, som varje år samlar data gällande luftföroreningar från Sveriges kommuner.

”Man har inte kommit tillräckligt långt i omställningen av samhället. Vi kör för mycket bil och åker för lite kollektivt. Den största anledningen till att man har de här problemen i städerna är framför allt vägtransporter. Sen är det lite bidrag från andra saker också”, säger Daniel Nilsson, som sammanställt rapporten.

Enligt rapporten dör 7 600 människor varje år i förtid i Sverige på grund av luftföroreningar. De samhällsekonomiska kostnaderna, som utgörs av exempelvis sjukskrivningar, uppskattas till 56 miljarder kronor årligen.

Nivåerna av de luftförorenande partiklarna har sjunkit de senaste 20 åren, sedan regeringen satte upp ”Frisk luft” som ett av de svenska miljökvalitetsmålen. Men de har ännu inte nått ner till de uppsatta målnivåerna som skulle uppfyllas senast i år.  

De senaste månaderna går det ändå att utröna en positiv trend.  

”Det är tråkigt att det behövs en pandemi för att situationen ska förändras. Vi har nu sett hur snabbt samhället kan ställa om. Ett exempel på det är att många insett att de kan ta ett möte digitalt istället för att ta en lång resa till ett möte som bara varar någon timme”, säger Daniel Nilsson.

Ända sedan i mars har det ökade hemarbetet och den minskade rörligheten på vägarna lett till att föroreningarna minskat. Daniel Nilsson menar att en del av de här omställningarna kommer behöva behållas även när coronakrisen är över. 

”Det kanske är så att alla inte behöver åka till jobbet varje dag? Vi kommer alltid behöva resa, men vi kan göra det på ett mer effektivt sätt. Samhället behöver satsa på att ställa om till mer energieffektiva transportmedel, till exempel höghastighetsjärnvägar.”

I rapporten efterfrågas mer tekniska lösningar och innovativa åtgärder för att motverka luftföroreningar. Daniel Nilsson tar som exempel upp forskning kring elvägar för tunga transporter.

”Möjligheterna ligger i att hitta nya innovativa lösningar för att ställa om samhället. Vad kan vi använda för att skapa nya tjänster för framtiden, som är anpassade för ett modernt sätt att leva.”

 


Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Stark innovation minskar risken för smittspridning inom vården – och räddar liv

Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.
Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.

Vårdkläder och andra textilier som används inom hälsosektorn kan innehålla skadliga mikroorganismer som kan föra smitta vidare.

– Om dessa textilier hanteras fel kan det få stora konsekvenser på vårdtagarnas hälsa, säger Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional.

Företagets mjukvarubaserade hygien- och barriärtvättmaskiner kan kraftigt begränsa denna smittväg.

Om inte vårpersonalens kläder och den städutrustning som används i lokalerna genomgår en verifierad hygienisk tvätt- och torkprocess kan det få förödande effekt på patienternas situation.

 – Det hjälper inte hur mycket vårdpersonalen än tvättar händerna om deras kläder är smutsiga eller om lokalerna städas med en mopp eller mikrodukar som inte är korrekt rengjorda. Då är risken hög att virus sprids till patienterna, säger Jörgen Andersson.

Principen för barriärtvättmaskiner bygger på att tvättmaskinen, som har luckor på två motsatta sidor, byggs in i en vägg. På ena sidan hanteras och lastas smutsiga och eventuellt kontaminerade textilier och på den andra sidan kan de rena textilierna plockas ut och hanteras. Tanken är att smutsiga och rena textilier aldrig ska mötas för att förhindra korskontaminering.

Dagens tvättmaskiner är smartare

I dag är hygien- och barriärtvättmaskiner från Electrolux Professional mjukvarubaserade, vilket skapar fördelar.

– Vi kan uppfylla alla de kombinationer av tid och temperatur som krävs för att avlägsna mikroorganismer. Med barriärmaskiner säkerställer man dessutom ett hygieniskt flöde. Om rätt tid eller temperatur inte har uppnåtts så kommer maskinen att larma och luckan på den rena sidan kommer inte att kunna öppnas, säger Jörgen Andersson.

Innovation har alltid varit en ledstjärna för Electrolux Professional. Då pandemin slog till inledde man ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE för att se hur man bäst kunde möta detta nya hot. Resultatet blev att de flesta maskiner, även de för vanliga gemensamma tvättstugor, nu också innehåller program som bekämpar Covid 19-virus, såväl som vinterkräksjuka och andra virus.

– Vi lyckades med detta utan att göra avkall på vår strävan att alltid ha lägsta möjliga energi- och vattenförbrukning och kortast möjliga programtid, avslutar Jörgen Andersson. 

Om Electrolux Professional

Electrolux Professional är din helhetspartner. Med hjärta för hållbarhet leder vi vägen när det gäller att utforma fullständiga och integrerade lösningar som ger hög produktivitet, lägsta livscykelkostnader och är de mest enkla att använda och underhålla.

Vi har funnits i branschen i 100 år och har under denna tid byggt upp världens mest omfattande servicenätverk.

Läs mer på: www.electroluxprofessional.com/se/

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?