Sverige klättrar i globalt korruptionsindex

Sverige delar tredjeplats med Finland, Singapore och Schweiz. 

Förra året föll Sverige dramatiskt i Transparency Internationals globala korruptionsindex, Corruption Performance Index, CPI. I årets index, CPI 2018, som lanseras i dag klättrar Sverige uppåt igen och delar en tredjeplats med Finland, Singapore och Schweiz. 

På första plats i årets index placerar sig Danmark, tätt följt av Nya Zeeland.

I CPI 2018 beskriver Transparency International ett misslyckande bland världens länder att motverka korruption. En negativ trend som pekas ut är att flera starka ekonomier faller i indexet. 

Ett exempel är USA, världens största ekonomi, som nu faller ur gruppen världens 20 minst korrupta länder. Också Brasilien, världens åttonde största ekonomi, får sin sämsta placering i indexet på sju år.

“Vår forskning visar en tydlig koppling mellan en stark demokrati och ett framgångsrikt arbete mot korruption i offentlig sektor. Korruption tenderar att frodas där demokratiska institutioner är svaga. Det ser vi i många länder” säger Delia Ferreira Rubio, ordförande för Transparency International, i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?