ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Sverige avstår EU-samarbete om vätgas

Sverige avstår från EU-deklaration om att utforska vätgas som energikälla – trots att totalt 25 länder skrivit under på forskningssamarbetet. 

Under ett möte i Linz, Österrike, enades EU:s energiministrar på tisdagen om en gemensam satsning på vätgas. Enligt Reuters skrev 25 länder under en icke-bindande deklaration som innebär att länderna ska delta i forskningssamarbeten kring vätgas som energilagring och som potentiellt bränsle inom energi- och transportsektorn. 

Sverige valde dock att inte skriva under deklarationen.

“Det är väldigt positivt med förnybar vätgas men problematiken som vi såg det var att det blev väldigt stort fokus på en energibärare, det vill säga vätgas. Inom vår energiforskning försöker vi främja alla tekniker. Det var skälet till att vi inte skrev under. Men Sverige kommer att fortsätta att vara en konstruktiv part”, uppger miljö- och energidepartementet till Aktuell Hållbarhet.

Enligt deklarationen finns ett stort behov av förnybara energikällor som kan ersätta EU:s beroende av fossila bränslen från Ryssland. Vätgas är enligt deklarationen ett viktigt alternativ i energiomställningen men tekniken anses vara komplicerad och hittills har utvecklingen gått långsamt.

Flera biltillverkare har uppmärksammat fördelarna med vätgas men än så länge har tekniken huvudsakligen använts till bussar och lastbilar med släp.

Tyskland är det land inom unionen som satsat mest på energilagring med hjälp av vätgas. Tyskland har byggt flera omvandlingsstationer där överskottsproduktionen från vind- och solkraft kan omvandlas till vätgas eller vanlig gas. I måndags började landets första vätgaståg att rulla på en 100 kilometer lång sträcka i den norra delen av landet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies