1515
Annons

Sverige annullerar utsläppsrätter – ”utsläppen ska minska globalt sett”

Regeringen beslutade på torsdagen att annullera 10,5 miljoner utsläppsenheter. 

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).Foto:Amir Nabizadeh/TT

I stället för att sälja utsläppsrätterna på den globala marknaden ska de nu kasseras, vilket ligger i linje med nuvarande svensk klimatpolitik. 

Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister, säger till Expressen att han är övertygad om att svenska folket inte hade velat se någon vidareförsäljning: 

”Då hade någon annan kunnat öka sina utsläpp”, säger han till tidningen. 

Vad utsläppsenheterna hade varit värda om de hade sålts på marknaden är svårt att uppskatta. Bolund påminner om den moderatledda alliansregeringen som sålde krediter och ska ha fått in i storleksordningen 40 miljoner kronor.

”Men det är svårt att göra en jämförelse och säga att det skulle motsvara samma värde i dag”, säger han till Expressen. 

Miljö- och klimatministern säger sig vara mån om att de ansträngningar som görs faktiskt ska ge minskad klimatpåverkan. 

”Vi ska se till att alla de utsläpp vi minskat med, faktiskt blir utsläpp som minskar globalt sett.”

 

 

 

Coops dubbelt hållbara solcellstak blir ett av Sveriges största

Nu börjar bygget av en solcellsanläggning på Coops nya varuterminal i Eskilstuna. Återvunnen kisel i produkterna gör projektet dubbelt så hållbart, enligt installatören Soltech Energy Solutions.

Rickard Lantz vid sidan av en visualisering av Coops nya varuterminal som började byggas 2020.
Rickard Lantz vid sidan av en visualisering av Coops nya varuterminal som började byggas 2020.

Över 14.000 solcellspaneler kommer att täcka en yta på runt 38.000 kvadratmeter. Det innebär att Coop kommer få Sveriges näst största takplacerade solcellsanläggning, enligt Soltech Energy. Ser man till projekt som bara använder produkter med CFP-certifiering, som innebär att produkterna har ett lågt koldioxidavtryck, blir det här det största.

”När vi sitter med de här större aktörerna som har ett välkänt varumärke och som vill bli förknippade med hållbarhet blir det viktigt hur man får fram materialen. När vi samtalade med Coop om att det fanns produkter med certifikat som visar att de är hållbart framtagna så nappade de på det” säger Rickard Lantz, affärsutvecklingschef på Soltech Energy.

Rickard Lantz uppger att 25 procent av kiseln i solpanelerna är återvunnen.

Det låter inte som särskilt mycket?
”Det handlar inte bara om återvinningen. Det är kombinationen med att de även är tillverkade i norska, amerikanska och tyska fabriker. Eftersom de länderna har andra energimixer, med mer förnybar energi och lägre andel kolanvändning än i Kina, minskar det också koldioxidavtrycket”, säger Rickard Lantz.

I somras kom den norska energikonsulten Rystad Energy med en rapport om att marknaden för återvunna solceller väntas stiga till 800 miljarder kronor inom 30 år. Eftersom det är ganska dyra insatsvaror som används i produktionen av solceller, däribland kisel, borde återvinning vara en självklarhet, enligt Rickard Lantz.

”Man återvinner redan nu gamla solceller. Men det finns inte så många av dem än. De håller ju i minst 30 år så det dröjer nog ett tag innan det kommer igång på allvar”, säger han.

Solcellsanläggningen på Coops varuterminal beräknas täcka cirka 50 procent av fastighetens årliga elanvändning. Den kommer att vara klar vid årsskiftet medan varuterminalen inte kommer att vara i full drift förrän 2024.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera