Annons

Svenskarna ovilliga resa mer hållbart

När varannan svensk planerar att minska sin klimatpåverkan det närmaste året, visar en undersökning från Kantar/Sifo.

Bara 14 procent av svenskarna lovar att dra ned på sina flygresor under 2023.
Bara 14 procent av svenskarna lovar att dra ned på sina flygresor under 2023.Foto:Stina Stjernkvist/TT

I tider av energikris och annalkande lågkonjunktur passar 47 procent av svenskarna på att minska sin energianvändning i bostaden – av klimatskäl. Detta enligt en undersökning från Kantar/Sifo genomförd i november och december 2022 där 1 137 personer fått svara på vad de ämnar göra för förändringar för klimatet under 2023.

Nästan lika många, 41 procent, uppger att man planerar dra ned på köp av kläder, möbler och hemelektronik. En av fyra planerar att öka sina second hand-inköp.

Knappt fyra av tio, 37 procent, vill minska sitt matsvinn och 30 procent ska dra ned på köttet.

Inte lika många har lust att ändra sina resvanor. Bara 14 procent lovar att dra ned på sina flygresor eller att välja kollektivtrafik framför bil under kommande år. Minst benägna att förändra sitt resande är de mellan 35 och 55 år.

”Det är positivt att cirka hälften av de som inte kommer göra några förändringar upplever att de redan lever klimatsmart. Samtidigt behöver vi skapa lösningar som är attraktiva även för de personer som inte tror att deras insats hjälper eller som i dag inte vill ändra sitt sätt att leva”, säger Sofia Leffler Moberg, hållbarhetsspecialist på PwC Sverige som beställt undersökningen, i en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera