Annons

Svenskar misstror företags CSR-arbete

Företag jobbar med CSR-frågor i första hand för att bättra på sitt anseende. Det tror nästan varannan svensk, enligt en undersökning från Novus. I stället anses individer och politiker ha störst möjlighet att förändra världen. 

Foto:Colourbox
Foto:Stina Svanberg, Reach for Change
Sofi Breitholtz
Sofi BreitholtzFoto:Reach for Change

Bara knappt tre av tio (26 procent) tror att svenska företag jobbar med CSR-frågor primärt för att bidra till en bättre värld. Det visar en undersökning från Novus som stiftelsen Reach for Change beställt. 

I stället tror 44 procent att dylikt arbete först och främst handlar om att bolagen vill bättra på sitt anseende. Tre av tio (30 procent) tror att företagen mest vill tjäna pengar. 

Svenskar är skeptiska till att företag arbetar med Corporate Social Responsibility (CSR) för att bidra till ett bättre samhälle. Varför, tror du?

”Vi är förvånade. Det har trots allt pratats mycket om CSR och de globala hållbarhetsmålen. Men jag tror att det visar på en skepsis. Om företagens ledning inte har tydliga mål som genomsyrar hela organisationen, och om målen inte är långsiktiga, då riskerar det att främst bli en kommunikationsaktivitet”, säger Sofia Breitholtz, VD Reach for Change, vars stiftelse jobbar med att ”bygga sociala entreprenörer” med fokus på innovationer för barn och unga. 

Ligger det något i tron att det ofta handlar om att putsa bilden av bolaget?

”Jag tror att kvinnor och yngre generationer har högt satta krav på vad bolag ska göra, att det ska finnas genomtänkta hållbarhetsstrategier. Arbetet kan inte vila på några få aktiviteter som inte genomsyras i handling.”

Störst möjlighet att förändra världen tycker de svarande att individer och politiker har (vardera 33 procent). Först därefter tror man på företagen (27 procent). 

”Jag tror att det är en Greta-effekt, en ökad tilltro till individens makt. Vi ser också att nästan varannan svensk tror att offentlig sektor kommer att få större betydelse inom sociala frågor när corona-krisen är över. Det här måste företagen anpassa sig efter”, säger Sofia Breitholtz.

Kan Corona-krisen leda till en beständig förändring av samhället, tror du?

”Det tror jag. Vi ser en acceleration av vissa processer hos de företag vi jobbar med. Digitaliseringen är en del. Men jag tror att även hållbarhet och syftesdrivna organisationer kommer att öka. Vi behöver mer innovation i offentliga sektorn. Och mer mångfald och inkludering, det tror jag att vi alla måste vara vaksamma på.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?